Jump to content

Shifts vindlingar, framsteg och funderingar


shifts

Recommended Posts

20 minutes ago, AlfaGTV said:

Bortsett från octavias goda idéer så skulle det va kanon om du skissade upp en nätverksskiss, på hur du "vill" att det ska vara konfat?

 

Ja, ska försöka åstadkomma detta på ett snyggt och tydligt sätt. Kanske även en skiss på hur det faktiskt är fysiskt kopplat i dag – om inte annat för att skapa reda i min egen förståelse.

Link to comment
Share on other sites

@shiftsHar du två routrar i samma nätverk lär du få problem utan en viss konfig av IP-adresser och brandväggar, endera får du två olika LAN eller då krockar de. Viktigt att du bara har en DHCP-server som delar ut IP-adresser ur samma pool.

 

Även olika SSID i router och accesspunkter kan ställa till det, gör som @AlfaGTV skriver och knåpa i hop en enkel skiss hur du vill att det ska funka.

Link to comment
Share on other sites

För att göra det enkelt så ska det nya mesh nätverket bli en förlängning av det befintliga trådade nätverket där din befintliga router sköter DHCP Så att alla enheter hittar varandra.

 

Det verka rätt enkelt vad jag såg att ändra via appen till accespoint läge.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shifts said:

Ska nu testa det senare och återkomma. 

 

Gör så.

 

Jag tror helt enkelt att du har fått två olika nätverk där vissa saker är på det gamla där din befintliga router agerar DHCP utdelare och vissa saker hamnar på det nya där nästa router försöker agera DHCP utdelare vilket gör att de dels kan de krocka med varandra eller så får det inte kontakt med varandra de blir "kaiko" helt enkelt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, shifts said:

Ja, det var ju fånigt enkelt.

Ja, och?:winking:

2 hours ago, shifts said:

Har här svurit sedan innan jul, men inte orkat leka nätverkstekniker på dagisnivå

Vad gör vi då?:think:

2 hours ago, shifts said:

och guldstjärna till octavia rs.

Precis, vilka bra kompisar vi har här på forumet:satisfied:

 

Tack grabbar att ni tog över konsultationen så jag slapp och kunde skotta snö ist:winking:

 

Bra att det löste sig @shifts:smile:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Har i år bestämt mig för att inte gå på HEM-mässan, även om det brukar vara en rätt trevlig tillställning. Kanske kanske blir det ett besök i morgon söndag, brukar vara lite lugnare då. Men mässhelg är ändå mässhelg, och det märks även på forumet där det blir mer eller mindre inläggstiltje under tiden mässan pågår. Full av förväntan väntar man på att någon av besökarna med kamera med sig, postar en reportagetråd. :Praying:

 

En annan plats där det råder i princip stiltje är i min anläggning och lyssningsrum. Det planeras desto mer. Hela frontdelen av rummet kommer göras om, åtminstone sett till hyllor och förvaring där elektronik, högtalare, men även böcker och pryttlar, härbärgerar. Placering av apparatur ska ses över och placeras mer lättillgängligt, basmoduler ska spridas ut horisontellt och inte vertikalt stående som i dag. Kabelnystanen ska bli exemplariskt tillrättalagda och alla lite för långa kablar ska få mer precisa längder och döljas. Ingenting förutom möjligen det stora slutsteget kommer dessutom komma upp från golvet är tanken. Lite akustikfix ska även det så dolt som möjligt komma på plats är det tänkt. Slutligen ska en takmonterad filmduk komma på plats.

 

Det är ett jobb som kommer tas lite pö om pö, men ser verkligen fram emot att hugga tag i det. Planeringsstadiet har pågått länge nog.

 

Hifiprylmässigt tänker jag ligga lågt ett tag till. Det enda som smygplaneras där är för att få fram en mer puristisk tvåkanalslösning, med ett renodlat tvåkanalsförsteg, med pass-through-funktion till min nuvarande hemmabioreceiver. Vore skönt att veta att det är noll och inga invecklade inställningar och elaka ljudkretsar som riskerar lägga sig i vägen för ljudsignalen.

 

Övrigt relaterat jox: Sovrumsstereon borde bli ihopkopplad med Roon. En reseanlägging finns även det i tankarna. Köksstereon (Apple Homepod) försvann och borde därmed ersättas.

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, shifts said:

Det enda som smygplaneras där är för att få fram en mer puristisk tvåkanalslösning, med ett renodlat tvåkanalsförsteg, med pass-through-funktion till min nuvarande hemmabioreceiver.

Den typen av lösning gillar jag också. Ingen aning om det är inom eller utom din budget men jag har sett att Hifi Consult Örebro har ett beg Burmester till salu för 43k och det har just den funktionen. Finns vissa varumärken som har en naturlig dragningskraft, och det är inte kromen!, på mig trots ytterst begränsad egen erfarenhet 🥰

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset! Har sett försteget förut, men aldrig satt mig in i vad den klarar av. Riktigt intressant denna där, även om den denna gång faller utanför köpramen. Det är precis något sådant jag är ute efter. Kommer hålla den på listan inför det som komma skall.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nu börjar det bli ordning här och vi närmar oss målbilden för hur jag tänkt mig rummet. Åtminstone visuellt. Det saknas lite akustikåtgärder vid högtalarväggen, bassystemet ska skiftas till höger (ett nedrigt eluttag och utstickande kontakter lade smolk i glädjebägaren) och kablar som visuellt kan skymtas ska gömmas med någon enkel front. Men först ut blir att raden basar ska barnsäkras.

 

Den bakre delen av rummet har fortfarande stora ingreppsplaner, men de får vara ett tag till. Filmduk ska på plats och surroundkanalerna behöver sina högtalare.

 

Så här långt är jag mycket nöjd med förändringen, som hade betydligt större verkan på ljudet än jag trodde. Huvudhögtalarna (i14) stod längre ut förut, och tonkurvan har markant förbättras (förändrats?) med den väggnära placeringen de har nu. Upplever systemet som betydligt mer dynamiskt och klarare (ljusare/klarare/tydligare kan ju vara indikationer på en alltför förhöjd tonkurva som kan behöva kompenseras ned något) för tillfället. Förändringen är så pass markant att jag svårligen kan säga som det är enkom positivt. Utvärdering pågår.

 

Behöver även justera ner basen en smula tror jag, då den horisontella placeringen även ökat deras nivå en hel del (de stod tidigare som två staplar intill huvudhögtalarna i14).

 

A4E9B856-5AE6-49B4-A234-4BD397AB0E9C.jpeg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shifts said:

Så här långt är jag mycket nöjd med förändringen, som hade betydligt större verkan på ljudet än jag trodde.

 

Trevlig att få se hur det ser ut hos dig :)

 

Upplever du nått negativ med att ha alla högtalarna på hyllplan kontra nått mer stabilt (antar att de stod på golvet innnan)?

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, octavia rs said:

 

Trevlig att få se hur det ser ut hos dig :)

 

Upplever du nått negativ med att ha alla högtalarna på hyllplan kontra nått mer stabilt (antar att de stod på golvet innnan)?

 

Så här långt gör jag inte det, men det är lite tidigt att säga ännu. Tyngden från dem är nog egentligen i största laget för Elfakonsollerna, så de sviktar något framstupa, men än så länge marginellt. Det är det negativa jag kan komma på just nu.

 

Men skillnaden i ljud är ordentlig från den golvstående positionen, men det har snarare med att jag triggar rummets resonanser på ett annat sätt med denna konfigurationen, än att de just befinner sig på hyllplan. Det finns ett alternativt sätt att ha dem här och de är att låta dem stå på golvet. I och med höjden på modulerna så skulle baselementet komma i ungefär samma höjd. Men det rena intrycket skulle hämmas avsevärt.

 

Det ger ett luftigt intryck som jag har dem nu, vilket påverkar min känsla för hela anläggningen på ett positivt sätt. Det smittar av sig även på hur jag upplever ljudet. Varje bas delar ju på signalen från två kanaler (och just nu spelar de faktiskt i mono), så de rör sig ytterst marginellt – de vibrerar bara försiktigt oavsett hur starkt jag spelar. Därmed tror jag inte att det är några större problem med vibrationer här, men planen är att de alla ska få SD-kuddar med tiden för att frånkopplas underlaget. Tyvärr kommer även det påverka det rena intrycket.

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTV: Profundus-modulerna är större och tyngre (det är de portade modulerna), men dessa är infra-varianten av Ingvars moduler som är något mindre. Men de väger nog kring 18–22 kg stycket eller så. Har faktiskt inte vägt dem. Men nej, det är inte alls konstigt att det sviktar, utan väntat.

 

Helt intill golvet tror jag inte är fördelaktigt ur ljudperspektiv, men visst har jag även bollat den tanken. Hela poängen denna gång var att få undan allt från golvet, så att placera dem där känns verkligen som ett nederlag. Börjar det svikta för mycket får jag kanske jaga rätt på några ben att stödja upp med. En annan tanke var att bygga lådor i annat mått och göra dem grundare. Minns inte exakt men dessa kan göras ungefär 15 cm grunda eller så,  på bekostnad av att andra mått sticker iväg. Det skulle då ge en möjlighet till mer väggnära placering och tyngdpunkten skulle hamna längre bak.

 

Min fru motsatte sig idén om annan design på lådorna, då hon konstigt nog är väldigt förtjust i just denna utformning.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, shifts said:

Men det rena intrycket skulle hämmas avsevärt.

 

Det ger ett luftigt intryck som jag har dem nu, vilket påverkar min känsla för hela anläggningen på ett positivt sätt. Det smittar av sig även på hur jag upplever ljudet.

 

Det visuella ska man inte underskatta så där håller jag med dig. Jag vill ha ett system som både låter bra och i mitt tycke ser "bra" ut :)

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, shifts said:

Nu börjar det bli ordning här och vi närmar oss målbilden för hur jag tänkt mig rummet. Åtminstone visuellt. Det saknas lite akustikåtgärder vid högtalarväggen, bassystemet ska skiftas till höger (ett nedrigt eluttag och utstickande kontakter lade smolk i glädjebägaren) och kablar som visuellt kan skymtas ska gömmas med någon enkel front. Men först ut blir att raden basar ska barnsäkras.

 

Den bakre delen av rummet har fortfarande stora ingreppsplaner, men de får vara ett tag till. Filmduk ska på plats och surroundkanalerna behöver sina högtalare.

 

Så här långt är jag mycket nöjd med förändringen, som hade betydligt större verkan på ljudet än jag trodde. Huvudhögtalarna (i14) stod längre ut förut, och tonkurvan har markant förbättras (förändrats?) med den väggnära placeringen de har nu. Upplever systemet som betydligt mer dynamiskt och klarare (ljusare/klarare/tydligare kan ju vara indikationer på en alltför förhöjd tonkurva som kan behöva kompenseras ned något) för tillfället. Förändringen är så pass markant att jag svårligen kan säga som det är enkom positivt. Utvärdering pågår.

 

Behöver även justera ner basen en smula tror jag, då den horisontella placeringen även ökat deras nivå en hel del (de stod tidigare som två staplar intill huvudhögtalarna i14).

 

A4E9B856-5AE6-49B4-A234-4BD397AB0E9C.jpeg

Härlig uppställning, är det ett slutsteg från Emotiva som står där på golvet? Nöjd?

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Terminator said:

Härlig uppställning, är det ett slutsteg från Emotiva som står där på golvet? Nöjd?

 

Japp, det är ett Emotiva XPA5, första generationen. Det har fungerat väldigt bra så här långt tycker jag. Det är 5x200 Watt som samsas i lådan, vilket innebär att jag endast behöver denna, även om jag senare lägger till en i14 för centerkanalen. Två kanaler hanterar bassystemet och två kanaler till topparna. Tror även jag har en del headroom kvar då jag sällan spelar så det skakar i väggarna. Och det där sista tillsammans med storleken och otympligheten har gjort att jag sneglar efter ersättare, men det är svårt att göra det med mindre än två separata lådor, eller kanske till och med tre stycken.

 

Två monoblock i klass AB för höger och vänster toppsystem, och klass D för basenheten är vad jag kikar mest efter, och gärna i en mindre storlek (Audiolab 8200MB vore perfekt för topparna, vilket är ett slutsteg jag gillar, men är svårfunnet numer). För klass D sneglar jag på Purifi-lösningar där det finns en del att välja på. Bassteget behöver vara stabilt ner till 3 Ohm, vilket alla klass D-lösningar inte är, så helt enkelt att hitta ersättare är det inte.

 

Kanske är min XPA5:a en bra kompromiss? Färre kablar blir det i alla fall jämfört med de andra lösningar jag tittar på.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ibland är det de enklaste av prylar (nåja) som skänker den största glädjen. Hade egentligen planerat för ett riktigt tvåkanalssystem som skulle ge ljud i köket, men insåg att vad ska vi då ha på balkongen, i badrummet och i barnrummet och på resan. Well, på resan var det faktiskt tänkt att ett litet tvåkanalssystem skulle få åka med, men besinnade mig. Det bidde en ljudpuck modell mellanstor i form av Bang & Olufsen Beosound A1 Gen 2.

 

Hade hört den en gång innan på en gräsmatta en midsommar, men kunde inte riktigt erinra mig lätet så att säga. Den gör verkligen sitt jobb med bravur! Jag slipper lyssna till min frus podcasts uppspelade via mobilens högtalare, och hon blir glad över samma. Dessutom var det trevligare än jag trodde att kunna flytta med sig den där monoåtergivningen.

 

Ljudet är hyfsat potent, men givetvis något avrullat i ytterkanterna av frekvenserna. Det är mest prat och bakgrundsmusik som spelas upp, och anpassar nog mitt lyssningskrav därefter.

 

Är faktiskt lite sugen på att lyssna till de lite större av B&O:s högtalare, alltså de väggmonterade eller bänkstående. Det är något jag aldrig att jag skulle säga förut. :unsure:

 

 

IMG_8637.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...