Jump to content

Shifts vindlingar, framsteg och funderingar


shifts

Recommended Posts

2 minutes ago, byZan said:

 

När det blir dags för installation hos mig så kommer jag ta hjälp, för jag kan bli så förbannad på dataprylarna som inte vill så som jag vill att jag skulle kunna kasta ut allt.

 

Nu vet jag inte exakt hur en Nucleus fungerar men den kommer ju färdig så du lär inte få dessa problem :65:

 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, shifts said:

Har gått på första två nitarna och är lite frustrerad över "enkelheten" med en NUC-låda. Kör Appleprylar rakt genom hemma och med bluetooth-tangenbord och -möss gick det så klart inte att ansluta till en NUC utan operativsystem. Har på inget sätt lyckats använda varken iMac eller MacBook Pro som extern skärm för att underlätta konfigurationen av NUC:en. Tog med till en polare som har PC och försökte där, men kom inte längre än till en skärm med felmeddelanden.

 

Sökte på felmeddelandet Error at Boot: PXE-E61: Media Test Failure, Check Cable som tydligen betyder att en nätverkskabel inte var inkopplad. Varför det nu behövs när inget OS finns på enheten ännu och BIOS ska uppdateras övergår mitt förstånd, men nästa gång jag har tillgång till en PC-skärm får jag även försöka ha en nätverkskabel i högsta hugg. :dry:

 

Suck. Ids inte. Finns få saker jag har så lite tålamod med som strulande dataprylar. Därför jag kör Apple.

 

De flesta moderna TV-apparater borde väl fungera via HDMI. och som sagt, ett usb-tangentbord tror jag inte man klarar sig utan...

 

Vad gäller Apple som även jag gillar så kan jag tyvärr konstatera att även "solen har sina fläckar". Jag köpte den billigaste skärmen jag kunde hitta just för att kunna ansluta till Nuc, Mac mini o s v. Nucen funkade klockrent via HDMI, men när jag försökte ansluta Macen på samma sätt så blev det ingen bild alls - mycket märkligt. Efter att ha rotat fram en gammal VGA/HDMI-adapter jag hade liggande fick jag till slut bild från Macen. Jag antar att Apple gör allt för att andra leverantörers tillbehör inte skall fungera :angry: 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Taxmannen said:

De flesta moderna TV-apparater borde väl fungera via HDMI. och som sagt, ett usb-tangentbord tror jag inte man klarar sig utan...

 

Jag startade min NUC med en gammal LCD TV när jag uppdaterat BIOS så funkade det inte längre.....bytte till nyare LCD så funkade det via HDMI igen, var något frustrerande en stund. 

Link to comment
Share on other sites

Nu har det äntligen hänt lite mer. Min ROCK NUC är uppe och snurrar på mitt nätverk. Det var faktiskt rätt smidigt att uppdatera BIOS, installera OS:et samt para ihop den med min Roon-licens. Men har ännu inte förstått hur jag ska få dit musiken. Som vanligt går jag bort mig i Roons olika benämningar:

 

Från hemsidan under avsnittet om hur man ska lägga till musikfoldrar: "…when setting up your Roon Core from a Remote you may need to enter the path of the directory you want to set up as a Watched Folder. If you're unsure how to find the path, follow the instructions below. Follow the instructions for the operating system you run your Core on."

 

Gissar att jag sätter upp min "from a Remote" i och med att ROCK NUC:en. Min Core är väl min NUC? Den har ju varken MacOS eller Windows (de enda alternativ som ges) på sig, utan Roons egna OS. Förvirrande.

 

Försöker i alla fall lägga till min utdelade musikmapp via SMB-protokoll, men lyckas inte få till någon access. Felmeddelandena cirkulerar mellan Unauthorized och UnexpectedError. Kanske är sökvägen fel, men ser inte riktigt hur: smb://192.168.1.68/Users/censhare/Music och Music-mappen har jag satt som shared.

 

Någon erfaren och klok som kan gissa var jag gått bort mig?

 

Vet inte heller vad som händer när jag fått dit den där mappen. Jag vill ju inte att ROCK NUC:en ska lyssna på den mappen, utan jag vill ju flytta all min musik till hårddisken i ROCK NUC:en. Tycker det är oklart via instruktionerna.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Din share-mapp skall bestå av protokoll (smb://), ipadress (192.168.1.68) och sharets namn (Music, om du inte valt ett dolt share), alltså smb://192.168.1.68/Music

OBS! Har du Win 10 1709 eller nyare har förmodligen SMB 1.0 avaktiverats, tack M$! ;)

 

Men, om du installerat en hårddisk i själva NUCen så kan du hitta den från din dator via

\\rock\Data

Jag antar att det är dit du vill komma iaf. När denna öppnas kan du klicka dig fram till den interna diskens Music-mapp (Storage\InternalStorage\). Sen är det bara att kopiera din musik dit (det tar en stund)

 

Du behöver dock ge ROCK tillåtelse att formatera o förbereda din interna disk, genom att besöka administrationssidan, enligt nedan;

Från en webläsare, bekräfta att din inbyggda disk (alltså, inte m.2-stckan där Rock och databas ligger) är formaterad och klar att lyfta musik till;

http://rock/

Där kommer du se din interna musik-disk, hur mycket ledigt det är etc. (och en knapp för Format, om det inte är klart redan)

 

PS: byt ut "rock" i adresserna mot ipadressen till din NUC om det strular..

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Nu börjar det likna något! Ska se om jag lyckas få till detta innan jag lägger mig.

 

Har inte Win utan macOS. Hårddisken i NUC:en är formaterad enligt administrationssidan (allt säger OK där) och ser storleken på disken, men ser ingenting på http://rock/ om jag går dit. Ingenting på \\Rock\shared heller.

 

Hittar i alla fall rock i listan av saker min macbook kan ansluta till, men det verkar vara M.2-disken med mappar som Codecs, MachineSettings, RAATServer, etc.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, shifts said:

Hittar i alla fall rock i listan av saker min macbook kan ansluta till, men det verkar vara M.2-disken med mappar som Codecs, MachineSettings, RAATServer, etc.

För att förtydliga; ROCK är Linux-baserad, det betyder att all lagring "mountas" någonstans i systemets struktur, i detta fall under Storage! :)

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, shifts said:

Någon erfaren och klok som kan gissa var jag gått bort mig?

 

Var det inte så att du körde appleprylar? I så fall är det ännu enklare.

 

1. I Finder, välj meny: Gå -> Anslut till server...

2. ange: smb://rock/Data

3. Anslut som gäst

4. Din interna disk ligger i Storage -> InternalStorage

5. Skapa t ex en ny mapp "Musik" i mappen InternalStorage

6. Dra/släpp dina musikmappar till mappen musik.

 

Obs, detta förutsätter att den interna hårddisken är formatterad som AlfaGTV är nämner i sitt inlägg ovan.

Sen behöver du gå in i Roon och lägga till mappen Musik för att Roon skall hitta musiken.

 


 

Överkurs:

 

Det är en ganska långsam process att kopiera stora mängder musik med hjälp av dra/släpp i Finder, så jag brukar använda ett script istället som körs inne i ett kommandofönster i min Mac. Det har fördelen av att komprimera filerna innan de skickas över nätverket plus att kommandot rsync kan synkronisera innehållet i två strukturer. Ett exempel på ett sådant kommando kan se ut så här: 

 

rsync -av --progress --exclude "._*" --exclude ".DS_Store" "/Volumes/Musik/Album/" "/Volumes/Data-1/Storage/InternalStorage/Album"

 

/Volumes/Musik/Album/ - det är här jag har min musik i original lagrad.

/Volumes/Data-1/Storage/InternalStorage/Album - Det här är lagringsmappen på min Rock som Roon scannar efter musik.

 

Hojta till om detta är rena grekiskan men något som intresserar dig och som du vill veta mer om :)

Link to comment
Share on other sites

Tack vare er kunde jag i morse lyssna via Roon strömmat till Airport Express (hädelsen!). Har bara lite snabbt tittat på användargränssnittet och ska så klart fortsätta bekanta mig innan jag ger något definitivt utlåtande. Lite saker finns det att vänja sig vid helt klart: Ingen listvy, sidoskrollande albumvy, omtaggning av album/artister verkar inte registreras som ändrade på en gång.

 

Gissar att många av mina svar finns på Roon Labs hemsida och forumet där, så ska spendera de närmaste dagarna med att bekanta mig med gränssnittet och läsa in mig på forumet.

 

Första intrycket är i alla fall försiktigt positivt. Största negativa är svårigheten att snabbt få överblick fort, samt inte hittat dynamiska spellistor ännu (hittar nog snart!).

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, shifts said:

sidoskrollande albumvy

 

Saknar också samt att den scrollar en sida i taget och inte "flytande". Jag tror att det kommer att ändras i nästa större uppdatering som utlovar ett ordentligt omarbetat gränssnitt.

 

9 hours ago, shifts said:

omtaggning av album/artister verkar inte registreras som ändrade på en gång.

 

Jag brukar använda Force Rescan under Storage om jag vill att nya album/ändringar skall synas direkt.

 

117726600_Skrmavbild2018-06-14kl_20_29_24.thumb.png.74e5c4bca9bb5441f02efff642a4631c.png 

 

9 hours ago, shifts said:

Största negativa är svårigheten att snabbt få överblick fort, samt inte hittat dynamiska spellistor ännu (hittar nog snart!).

 

Använder du en vanlig iPad? I så fall kan det vara värt att slå på "Allow for more covers and photos". Annars föredrar jag faktiskt att styra via laptop - det ger bättre överblick. Men, och det är ett viktigt men, det gäller att tänka förbi det traditionella sättet att browsa och istället använda Focus, sökfunktionen, länkningar o s v - det är då Roon verkligen visar sin styrka.

 

274446782_Skrmavbild2018-06-14kl_20_32_06.thumb.png.4e3f0ec7496b40010786e55b09832a50.png

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, shifts said:

Största negativa är svårigheten att snabbt få överblick fort, samt inte hittat dynamiska spellistor ännu (hittar nog snart!).

 

Precis som Taxmannen är inne på, så hittar du inte "smarta spellistor" så som du är van vid dem. Men, Roon har som sagt Fokus där du med ett par klick bygger en smart gruppering eller liknande, baserat på tidsperiod, format, genre, artist eller lagringsplats eller vad du nu önskar! Dessa kan du sedan "bokmärka" eller spara om du skulle vilja.

Link to comment
Share on other sites

Nu så här i sluttampen av helgen börjar jag känna mig mer bekväm i programmet. Har inte börjat använda fokusfunktionen på riktigt än – sparar lite på den. Har ägnat största tiden åt att justera artister som kommit in som dubbletter samt söka fram bilder på de artister som saknade sådan information. Tog ett tag att komma på hur jag skulle gå tillväga med dubbletterna – vissa är mer envisa än andra att få bort.

 

Kan i alla fall säga att jag gillar Roon ordentligt. Det har några brister, men de flesta tror jag att jag kan lära mig jobba runt. På det stora hela är det förbaskat häftigt att återupptäcka sin samling genom Roon.

 

Det jag saknar är nu:

1) Att själv inte kunna komplettera kunskapsdatabasen och skapa länkar mellan artister där jag vet att de finns.

2) En snabb kolumnvy utan bildinformation för att snabbt kunna ta sig genom delar av eller hela samlingen.

3) Kunna se skivbolag under albumvyn.

4) Svårt att få bort album/artister som ligger under fel genre (jag lyckas inte, force rescan verkar inte råda bot på't).

 

---

Tror jag kommit på felet vad gäller 4). Tror Roon tycker black metal är en underkategori till pop/rock och därför fortsätts albumet envist visas under pop/rock trots att jag tar bort den genren.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Kul att du kommit igång! :) 

Tror att flera av dina funderingar kan lösas, dels med Import-inställningar och dels med kommande utökningar i redigeringsmöjligheterna. Och är det rena felaktigheter är det inga problem att nämna det i metadata-forumet på community.roonlabs.com

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Nu har det gått ytterligare tid och jag börjar gilla Roon mer och mer. Hur genrer fungerar tjurade jag länge över, men har insett nu att det var mest för att jag inte förstod hur jag skulle bete mig för att få Roon att göra ungefär som jag vill. I går klickade det plötsligt. Det är fortfarande rätt bökigt att få till, men nu begriper jag åtminstone vad som gick fel tidigare.

  • Använd så långt som möjligt Roons egna genrebenämningar och indelningar – även om det känns motigt. Roon blir betydligt kraftfullare när det kommer till bygga upp bibliotekets metadata.
  • Försök få en klar bild av egna genreindelningar och var de hör hemma under de "större" genrebenämningarna. Excelark hjälper!
  • Gör en genres underkategori till huvudkategori för att slippa stångas

 

Fullkomligen älskar att jag kan låta Roon skanna av hela biblioteket och normalisera efter EBU 128 R-standarden där -23 LUFS är targetnivå. Det har verkligen haft en positiv effekt på lyssnandet!

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, shifts said:

Nu har det gått ytterligare tid och jag börjar gilla Roon mer och mer.

 

Jag får det installerat på torsdag och ser verkligen fram emot att få testa Roon i skarpt läge hemma i min borg;)

Det tycks som om du verkligen gillar det och det är min förhoppning att även jag ska så göra och sedan lära mig skärmdump och klistra in vad jag lyssnar på i musiktrådarna.

 

Tur att det är så jäkla varnat så man inte kan vara utomhus, som gjort för hifi:app:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, byZan said:

sedan lära mig skärmdump och klistra in vad jag lyssnar på i musiktrådarna.

 

Du behöver inte göra skärmdumpar i Roon de har redan en funktion där du kan dela det du lyssnar på precis just nu.

 

Under bilden på låten du spelar finns tre prickar.

 

Screenshot_20180717-204227.thumb.png.55c373f2ab9b5d375cbb2bd8fd5e3417.png

 

Välj dela och när du valt om du vill dela låt, album mm. så går man vidare och väljer dela då skapas en länk du kan kopiera och använd på forum om du vill.

 

_20180717_204742.thumb.JPG.46d9c4387ff13f0aca9ad6a251cfb028.JPG

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

octavia rs: Tackar också för det tipset, har själv funderat över just detta så sent som i dag. :app:

 

byZan: Jag gillar det verkligen. Var nyfiket skeptisk innan jag bestämde mig för att testa Roon på riktigt och var nog det även i början, men nu börjar min attityd till programvaran helt klart tina upp. Det har ändrat lite på mitt fillyssningsbeteende, vilket fortfarande känns lite motigt bitvis då jag i mer än ett decennium gjort på ett annat sätt. Men Roon är mycket kraftfullt och verkligen öppnar för aha-upplevelser – en del vad gäller programvaran men kanske mest när det kommer till att utforska och upptäcka sitt eget musikbibliotek.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, shifts said:

Men Roon är mycket kraftfullt och verkligen öppnar för aha-upplevelser – en del vad gäller programvaran men kanske mest när det kommer till att utforska och upptäcka sitt eget musikbibliotek.

 

Har man tidigare använt andra program så får man släppa de flesta tankar om hur de fungerat och hänge sig till hur Roon fungerar och hur de bygger upp det. Jag använde tidigare Bubble upnp men sen jag gick över till Roon så är det ingen återvändo :D

Vad jag förstår så är det de med stora klassiska bibliotek som har mest problem med hur det fungerar men vad tiden lider så reds kanske även dessa problem ut.

Roon är ju som sagt ständigt under utvecklande och jag tror just gränssnittet kommer bli det de gör mer med framöver. 

Link to comment
Share on other sites

@octavia rs måste man verkligen ha ett twitterkonto? Är inte så förtjust i dessa media och vill helst undvika dessa!

Är det baksidan av att ha Roon så blir jag inte glad eller så skiter jag i att ta det den vägen, det går ju att bara skriva vad man lyssnar på men kanske inte lika roligt och berikande.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, byZan said:

måste man verkligen ha ett twitterkonto?

 

Nu gick inte frågan till mig men Twitter-kontot behöver du bara om du vill posta på Twitter. Vill du inte det kan du bara knycka länken via "Sharable Link Created" som syns under Twitter-tjosan. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...