Jump to content

Grubbla med jaxho


jaxho

Recommended Posts

Inget är som väntans tider...Det som skulle vara i januari har fortfarande inte dykt upp. Lite trist men ger å andra sida möjlighet till läsning, eftertanke och, just det, grubbel.

Det som intresserar mest just nu är , som jag uppfattar det, vågen av strömrenare och fokus runt strömmatning till anläggningen.

Spännande, intressant och tydligt hörbart i mina öron. Mycket bra artikelserie av Peo om smuts på nätet.

 

Sen är det det här med jazz! Vaerefråganom, har väl aldrig diggat det förr. Men nu kan det gå timmar med Nisse Landgren å Spyro Gyra.

Lee Ritenour, ska de va nåt de? Går ju inte ens att uttala! Jaa, man undrar och, just d, grubblar hur detta har hänt.

 

Vänligen om än lite bekymrad

Jaxho

Link to comment
Share on other sites

Grejt med lite "Jazz" ;-) Nu vet jag inte vilka släpp som du lyssnat på med Spyro Gyra och Lee Ritenour, men de brukar gå åt den sidan som kallas Smooth Jazz. Den genren är sorgligt underskattad i Sverige. Aldrig på radio, sällan Live i Sverige - ett sorgligt kapitel helt enkelt. Men det finns hur mycket bra liknande musik att gräva i - beroende på vad du tyckte var bra med LR och SG.

Link to comment
Share on other sites

I väntan på beställningarna så lyssnar jag mest på P2 och youtube via min lilla Marantz/Bose och ja, ljudkvaliteten är från hygglig ner till ohörbart.

Men utbudet! Från att under flera år inte lyssnat (knappt) och ffa inte via en bra anläggning så känner jag mig som ett barn med frikort i godisaffären.

En härlig känsla som jag önskar er alla! Och som jag hoppas ytterligare stegras när nya anläggningen kommer

Så jag kastar mig glupskt mellan Infected mushroom och Ana Vidovic, Daniil Trifonov och Deep Purple etc och fullständigt älskar det.

Får många uppslag härifrån forumet men också från dom som recenserar tex hifi. Keith dont go/ nils lofgren hade jag aldrig hört.

Fourplay har jag hört några album av men kanske liite för smooth ibland. Skall prova Elixir. 6 string theory/Lee Ritenour däremot tycker jag mycket om så den går med jämna mellanrum.

Min plan är att skaffa Tidal istället för att köpa skivor, åtminstone såhär i början.

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Här uppe i norrland är det ju tunt med hifimässor så vad gör man? Ordnar en egen föståss. Eller nja, kanske mer en improviserad och oplanerad lyssningsshootout hos min handlare.

Äntligen så har det kommit hem nå grejor till affärn så vi kopplade friskt (och nästan hälften brunnit, tur att förstärkaren slog ifrån när fel htkabel kopplades å på de rätta kortslöt bananerna:blush). Jämförelsen gällde htkablar och ac-kablar. Det (för mig) märkliga var hur strömkabeln påverkade ht-kabeln. Pad Aquila ac gav att Albedo Monolith ht lät bättre med större scenbild medans Pad Neptune ac gav segern till Pad Neptune ht. Sedan kom kvällens clou.

Vi körde dator/Tidal/usb-förstärkare med dac och växlade framåtebaks när handlarn säger: vi ska prova en grej. Grejen i fråga var en Stahl-tek A.B.C. En sk brygga mellan dator och dac. Jajamen, bättre men då säger han, visst har vi en annan bra usbkabel. Japp, i med en audioquest (brun, kanske coffe?). På med musiken och...tre gapande munnar!

Någe så kopiöst bra! Scenbilden växte uppåt och sidledes nästan utanför rummets väggar och ffa på djupet. Vi var nu förbi sånt här med basåtegivning och cymballjud etc! Det lät verkligen overkligt bra där musikerna och sångerskan stod tydligt avskilda från varann. I brist på ord, en floskel: dom var där!

Så när vi gav oss, långt efter stängningstid, var jag helt mosad. dels av hunger men också av upplevelsen.

Till min förvåning och glädje har jag insett att förstärkaren och högtalarna har mycket större kapacitet än jag vågat hoppas och utmaningen blir att få till detta hemma.

Vänligen Jaxho fortfarande lite matt

Link to comment
Share on other sites

Härligt Jaxho! Får man säg grattis?

Det är vissa test man gör och upplevelser man får, som blir ögonöppnare och milstopar i en ens hobby.  Detta låter som en sådan. 

En liknande var för mig på Stavanger HiFi center då jag bodde i Stavanger 1996-98. De gjorde gärna avancerad lyssningsövningar för mig och då testades Nordost Flatline kablar mot någon annan kabel. Jag var osäker eller rättare sagt lite negativ till hur stor nytta "bättre" kablar kunde göra och jag hade med min flickvän och hennes kompis på testet. Jag förväntade mig ingen skillnad. Då blev vi helt mosade, för att använda ditt uttryck,  och såg ut som fågelholkar.  Alla hörde tydlig förbättring till Nordosts fördel den gången. Jag köpte dem så klart. Jag har faktiskt kvar dessa kablar till min centerhögtalare och lite signalkablar som reserver bla i grabbens system. Sedan dess var sig inte hobbyn lik och det blev bara roligare och roligare. Flickvännen blev min fru så hon visste vad hon gav sig in på... bla mera musik och hifi var en del av paketet, men det är en annan historia.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Uppackningstråd?! Nämeninteskaväljaag...Okej då, om ni tjatar.

Roliga paket men kanske inte så svårt att gissa.

20170311228_zps9yile7es.jpg

Man ser även mina snedfasvuxna grafensälgstativ, nu vidareutvecklade med Fundamentalistbases in sthelth-mode, desert style.

Kan även vara trästockar med fastskruvad golvspånplatta, men det låter inte lika dyrt.

20170311229_zpspx0cx7j1.jpg

Å här har vi härligheten.

20170311234_zpsuqzytxrb.jpg

Sunkig bild men ska föreställa Devialet 220 Pro och QLN Signature 3. Träklossarna är inte bara träklossar, dom är även fötter till högtalarna i olika tjocklek.

Inte helt självklart hur man skulle konfigurera 220n (iallafall för mig) men nu spelar det.

20170312238_zpsgorvwiqh.jpg

Här en tillfällig uppställning med några ungdomssynder.

Tuner: Skantic professional 7082-T.

Kassettdäck: Nakamichi BX-100E. Fun fact: på 80talet (kan ha varit 90talet) när Jan-Eric Persson (Opus 3) åkte runt och gjorde kub-mätningar så mätte han på detta däck. Det visade sig vara det bästa däcket han hade mätt!:icon_smile_cool:

CD: Nakamichi CDPlayer2.

Till högtalaren är det van den Hul The Magnum, som fortfarande tillverkas!

Strömsnoken är den medskickade audioquest NRG X

Så hur låter det?

I min tråd har jag skrivit lite om hur jag upplevt Devialet 120 och 250.

Det var en chansning när jag beställde en 220 Pro men den gick hem. 220 Pro är bättre på alla punkter tycker jag. Inte så förvånande mot 120 men även mot 250.

QLN tycker jag passar mycket bra hos mig men jag tänker uppgradera kablaget, jag har hört hur dom och D svarar på andra kablar.

Inspelningen har varit ömsom vin och ömsom vatten men nu verkar det ha stabiliserat sig.

 

Känns bra!:thumbsup::D

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Har inte skrivit på länge, dels pga turbulens på forat, dels pga att resan behöver sina pauser.

Har dock provat lite olika saker och det är bara att konstatera, allt gör skillnad.

 

-En egen strömmatning till stereon från proppskåpet med klangmodul säkring och Furutech NCF uttag. EKKJ 6mm2. Klart hörbart bättre.

- Stativ. Efter att ha byggt egna i olika omgångar lånade jag hem ett par Custom designs Fs 208 och , jaa vad säger man? Iallafall står det ett par helt fyllda (inert filler) här. Mycket stor skillnad till det bättre. Tunga som stryk så dom står på hjul vilket faktiskt låter bättre än på spikes.

20180314245_zpsdgkgmu9k.jpg

 

-Kablar. Jag är verkligen facinerad av hur strömkablar kan förändra ljudet. Dock har jag inte slagit till på nån dels pga kostnaden dels pga att min Devialet skall till Frankrike på uppgradering ( streamerkort).

- Fötter. Ojojoj. Var ska jag börja? Har provat Ansuz, Albedo Cermo och olika gummi/neopren(?) block under Devialet. Som sagt, allt gör skillnad. Spelar just nu på halvmjuka neoprenkuddar. Funderar dock på en hylla av något slag.

Provade även Cermo under högtalarstativen, kanonbra! En galen ide som nu är permanent hos min handlare.

- Entreq. Det var demo hos Radicentralen i helgen med Lasses HIFI (tack för den, mycket trevligt) och naturligtvis har det hamnat en låda här som...kan bli dyrt det här. Jag tycker att den lyfter ljudet till en ny nivå. Klarhet, närvarokänsla etc. Känns bra!

20180314246_zps8hpcl0bp.jpg?t=1521198143

 

Entreqlådan heter Olympus Ten och är pimpad med Everest plugg. Står på Lynx fot.  Kopplades först till D. Klar förbättring. Renare ljud.

Sedan kopplades routern till lådan. Större förbättring.

Till sist både router och D. Bäst i test!:thumbsup:

 

Det tog ett dygn innan funktionen hördes ordentligt men vid bortkoppling så försvann förbättringen snabbt.

Saknar den! Så när D. kommer tillbaka ska jag prova mig fram i Entreq-djungeln.

 

Vänligen Jaxho

 

Link to comment
Share on other sites

Kul. Jag har alltid haft en speciell relation med QLN Signature. Många fina lyssningsupplevelser med dem har det blivit men de har en egen signatur att förmedla budskapet som gjorde att jag personligen valde andra förmedlare.

Måste fixa en lyssning på de nya.

Edited by sprudel
Link to comment
Share on other sites

Som jag tidigare nämnt så gillar jag verkligen QLN S3 men skulle vilja ha fler referenser att jämföra mot. Det har varit kortare stunder hos min handlare med tex Sonus faber Serrafino (lät inte bra med ARC, måste ha varit nåt fel), Monitor Audio PL 500 med vitus (alldeles för stora), Peak Konsult Empress X (för stora), Spendor D7 (snarlika QLN men diskanten för på tillsammans med Devialet) och nu senast Trenner&Friedl OSIRIS (föredrar QLN). Jag hade även stora förhoppningar på Kef Referece 1 men de blev en besvikelse.

 

Jag blev hembjuden till en kortare lyssning hos en bekant för ett tag sen. Han bygger egen elektronik baserat på D-klass och högtalarna är Audio Artistry Beethoven. Som jag förstår är de dipoler med vidstående bassystem. Tyvärr också värdelösa som referens för mig. Ljudet var sådant att när jag kom hem till mig och körde igång min anläggning så trodde jag den var trasig! Helt enormt! Vilken känsla. Dock inget som vare sig får plats eller jag mäktar med att skaffa.

 

Det vore spännande att höra kommentarer om provlyssning av QLN Signature 3 och kanske tips om uppgradering till ändå bättre högtalare.

 

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

Hej Kenneth. Det var en mycket trevlig demo och pratstund med dig och även med Hans (Icon) och Mats (Classic design).

 

Jaa, vad saknar jag med QLN och Devialet. Jag tror att.. Jag tycker mig känna...Jag vill egentligen...

 

Grejen är att det låter jättebra! Helst under mina test av fötter, kablar och Entreq. Vilket kommer att provas mera och en del kommer att köpas in.

Så jag tror att mycke vill ha mer. Ju mer jag lyssnar och njuter, desto mer vill jag fortsätta "uppåt på stegen". Utan att veta om det finns något "uppåt" som går att nå i mitt rum och för mina pengar. Besväret med att bo i denna landsända är ju detta med provlyssning.

Iallafall så ska Magnus från Radiocentralen komma och hjälpa mig med rummet. Mätning och förslag på åtgärder. Ser fram emot detta.

Följer dina tester med skiljetrafo. Intressant.

 

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, jaxho said:

Grejen är att det låter jättebra!

 

Hej Jaxho

 

du verkar vara nöjd med ljudet :) 

Låt det stanna där och fundera inte så mycket på vad som finns runt hörnet (det finns alltid en hel del, tyvärr!).

Det låter som sunt att jobba på kringutrustning och rum/ht-placering och Magnus är mer än väl kompetent att hjälpa dig!

 

Kenneth

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ligger hemma med feber och Audiophilia Nervosa :blush::(. Tack Kenneth för dina lugnande ord, hoppas det hjälper mot åtminstone det ena.

Min Devialet har kommit tillbaka från Frankrike och det spelar trots att mjukvaran fortfarande är full med buggar. Trist och förvånande men jag har börjat förstå att Fransoserna är en speciell sort...

När ringandet i öronen och inspelningen av D. är avklarat så börjar tweakandet, det ska bli kul.

 

Vänligen men snuvigt Jaxho

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jag har länge förstått att en bättre streamerlösning skulle kunna lyfta ljudkvaliten. Har följt forumisternas vedermödor med stort intresse. Min handlare har flera gånger rekommenderat ROON så jag provade ett test-abonnemang på datorn. Jajamen, bättre, men nåt enstaka avbrott störde så förra veckan så tog jag språnget och skaffade grejor till en NUC. Jag valde en I7 för jag vill kunna prova DSP, 8 G RAM, Samsung 970 m.2 och Samsung 850 500G SSD. Att bygga ihop var skitlätt men jag var lite orolig för konfigureringen med ROCK.                                               Med all rätt, visade det sig:angry::Cry:. Nåja, med rätt mental inställning, ett tillkämpat lugn och många pauser med fika så gick det (även om nån del innefattade mycket högljutt och grovt språkbruk och oskyldiga saker snabbt fick byta plats i rummet) även för en totalt ovan och ointresserad att få det att spela. SEEGER! Åtminstone delvis. NUC/Tidal låter mycket bättre än via Devialets egen AIR och ROCK på datorn. Jag har inte mycket musik på på hårddisken på datorn men jag får inte ROCK att hitta min mapp. Inte heller så ser jag NUC under nätverk i utforskaren (när jag har NUC som core). Jag har trådat från D. och NUC till switchen i routern och WIFI till datorn. Styrning av ROON/NUC via datorn går bra och även att hitta web-ui till NUC.

Det är säkert nån skitgrej men nu orkar jag inte mer idag.

Hoppas på nåt bra råd som likt ett Alexanderhugg öppnar porten till ljud-nirvana:63:.

 

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

Din "dator" där du har musiken som du vill lägga på din NUC/Rock, är det en PC eller en Mac?

Accessing Roon OS's Data Directory

With ROCK running on your network, you can access Roon OS's /Data directory like any other SMB share. 

  • Windows - In Windows Explorer, type \\ROCK\
  • MacOS - In Finder, click Go, then Connect To Server. Then type smb://ROCK/ and connect as a Guest 

In either case, you can also replace ROCK with the IP address of your Roon OS device.

Edited by Taxmannen
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, jaxho said:

Mycket skumt:sherlok:. Tack ändå, skall sova på saken. Kanske göra om installationen, nu när jag anar hur man gör?

 

Jag känner igen mig själv i det du skriver, sova kanske hjälper:63:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

"Livet är som en påse, det är tomt om man inte fyller det med något". Ett bevingat uttryck som kan användas på många områden.

Kan den här gången med fördel kombineras med: "det första man blir blind på är ögonen".

Ett besvär med ROCK kom sig av att den musik som jag hade i datorn var sparad i .ape-format, som ROCK totalt ignorerar, dvs, påsen var tom.

Ok, ett nybörjarmisstag, det kan jag ta.

Det andra var att jag trots taxmannens extremt tydliga anvisning:

On 2018-10-07 at 20:33, Taxmannen said:

Har du en mapp \\ROCK\Data\Storage\InternalStorage ?

Det är i den mappen du lägger din musik

inte fattade:blush:. Mycket jobbigare att smälta.

 

Men nu lirar det!

 

Vänligen och en aning euforiskt Jaxho

Link to comment
Share on other sites

Köp ett par QRS Supernova Elite och ett Bladelius Grendel steg samt en Bladelius Gondul och lite kablar, sen har du vad du behöver och fetare prylar än dom flesta, för inte allt för våldsamma pengar då det handlar om begagnade utgångna produkter, men väl så exklusiva på sin tid att männen fick byta ut sina fruar för att ens få köpa försteget när det skulle till att handlas! :D I runda slängar skulle du kunna komma undan med en 65-70k kanske idag, plus kablar med detta paket! Nypriset däremot var bortom Normalpris även för den mest vilde Hifi-Gurun med hyfsat stabil ekonomi. Så med dessa prylar kommer du att vara kungen på hifi även många år framöver! Men ett tips! Om du har grannar! Bjud över dom på fika med lugn och bra musik på lagom volym. Annars lär dom hata dig i all evighet om dom råkar höra vad du spelar genom väggarna! :thumbsup:

 

Lycka till!

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...