Jump to content

DIY försteg


tek

Recommended Posts

Väldigt fint försteg, jag gillar utseendet på fjärren :). Pass verkar för övrigt vara en sympatisk snubbe.

När jag tittar i manualen verkar steg 75 verkar vara 0dB. Om jag förstår det rätt så är det 1dB steg implementerat.

 

Edited by tek
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, tek said:

Väldigt fint försteg, jag gillar utseendet på fjärren :). Pass verkar för övrigt vara en sympatisk snubbe.

När jag tittar i manualen verkar steg 75 verkar vara 0dB. Om jag förstår det rätt så är det 1dB steg implementerat.

 

Jo, han verkar vara en skön snubbe den gode Nelson Pass. Sysslar med egna DIY lösningar för sitt eget höga nöjes skull och håller föredrag för de som vill höra honom dela med sig av sina kunskaper. Gillar försteget också. Det är ganska enkelt med de viktigaste funktionerna. Jag klarar mig bra utan finesser. Har inte instruktionsboken i närheten, men de siffror du nämner klingar bekant.

Link to comment
Share on other sites

On 2/12/2017 at 11:31, tek said:

Displayen som används till fronten innehåller enbart 2x20 tecken, vilket en liten oled display skulle sitta fint på en fjärr. För display speciellt gjord för försteget skulle det nog krävas att jag kunde programmera fjärren helt själv, det innebär troligtvis helt egen konstruktion. De flesta fjärrar med display jag sett är gjorda för att hantera flera enheter.

En sån här:

IMG_2855.PNG

Här är en kort beskrivning: 

https://www.youtube.com/embed/3F8qK4UCVPQ

 

Link to comment
Share on other sites

 

Jag gillar utseendet och knapparna, men jag måste då göra rätt mycket reverse engineering för att styra försteget :) Misstänker att det styrs av bluetoooth eller wifi. Jag har inget stöd för det på styrkortet.

Svårigheten att bygga nåt själv är ju att få det robust, litet och smidigt och nåt som även resten av familjen kan använda. Risken är ju att utseendet blir nåt sånt här:  bild. Jag lämnar den som länk då bilden inte är min. Funktionell, men inte så smidig. :)

Edited by tek
Förtydligande
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr verkar marknaden för avancerade programmerbara fjärrkontroller hyfsat död och ersatt med lösningar baserade på telefon/padda. Philips Pronto var ju en riktigt bra produktlinje som kombinerade en touch-screen som var fullständigt programmerbar med ett gäng fasta knappar för kanalbyte, volym o s v - aktiviteter man vill kunna göra i ett mörkt rum utan att behöva titta ner på en skärm. Philips Pronto TSU9400 (bildlänk) var en av dom sista modellerna som också hade ett fysiskt scroll-hjul som skulle kunna användas som en användarvänlig volymkontroll, men tyvärr tillverkas den ju inte längre, men den går att hitta på t ex ebay. Fördelen med en sådan lösning är ju att du kan använda den för att styra annat också :)

Link to comment
Share on other sites

Jag hade turen att via en kompis hitta en beg. Philips Pronto TSU9600 för något år sedan och har med hjälp fått den att styra ”stereon” och det fungerar klanderfritt. Tyvärr så slipper jag inte iPad som styr Aurendern, men det är okej ändå. Ska f.ö. köpa en ny TV i dagarna och hoppas då att även få den att styras via Pronto'n?

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Men det är väl inte fel med en fjärr i iPad, om man bara får till en bra app :?:

Oppo har kanske den fulaste lösning jag sett, där de delar en illustration av deras vanliga fjärrkontroll i två delar och så trycker man på knapparna på bilden :D Trögbläddrad och ologisk dessutom. Men om en sådan typ går att hitta open source så kunde man ju strippa ner den.

oppo_iosremote.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Om man är OK med en iPad för att styra så skulle jag rekommendera att man tittar på iRule (http://www.iruleathome.com). När jag skiftade ut min gamla Pronto för några år sen för att styra TV-lösningen så blev det iRule och den är nästan lika bra - det enda jag saknar är lite fasta knappar för navigering, kanal upp/ner o s v.

Det jag gillar bäst med iRule är att den enkelt (nåja) kan programmeras och kopplas ihop med iTach/Global Caché (http://www.globalcache.com/products/itach/) som har hårdvarulösningar för IP->IR, IP-Serial mm som gör att man inte behöver ha fri sikt till utrustningen. Det finns även inbyggt stöd för t ex ZWave om man vill styra belysning o s v - möjligheterna är obegränsade.

När det gäller stereon är jag dock betydligt mera hard-core och kör enbart de medlevererade fjärrisarna :D

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, byZan said:

Jag hade turen att via en kompis hitta en beg. Philips Pronto TSU9600 för något år sedan och har med hjälp fått den att styra ”stereon” och det fungerar klanderfritt. Tyvärr så slipper jag inte iPad som styr Aurendern, men det är okej ändå. Ska f.ö. köpa en ny TV i dagarna och hoppas då att även få den att styras via Pronto'n?

Riktigt cool! Den kontrollen är ju väl i klass med professionella lösningar typ AMX och Crestron :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Trots allt tycker jag att fjärrkontrollen har en viss betydelse och jag har letat efter en som är programmerbar och som kunde ersätta de två jag har. ASR respektive MSB. Helst skulle jag vilja ha kvar ASR-kontrollen som jag tycker är ett under av enkelhet och funktion och dessutom har tyngd. Gjord i Corian med knappar i rostfritt. Gillar inte lätta smäckiga kontroller av  standardtyp som den  MSB levererar till sina megabuck-maskiner. Har framfört detta till Larry som tycker saken är oviktig, vilket är synd. Satsar man kkr på en maskin så tycker jag att man borde göra en egen fjärr värd namnet. Philips Pronto verkar bättre,  men fortfarande plastig i min smak.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag har egentligen ingen större koll alls när det gäller programmerbara kontroller utan min blev på inrådan av en kompis och den duger.

Ni verkar mer pålästa och insatta än vad jag är och jag ser fram emot om ni hittar en "riktig" fjärr som är lite gedignare och inte plastig, då slår jag till för ett nytt köp och Pronton åker ut till "soptippen";)

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Det verkar vara styrning via surfplatta/telefon som är standard nu. Prontoserien hade jag inte hört talas om, de verkar som sagt slutat tillverkats.

Men på grund av senaste inläggen har jag kollat upp några alternativ.

1. Jag ska höra av mig till Celadon, där finns fjärren jag har och möjlighet till att skräddarsy. Det kan dock bli kostsamt, men det vore intressant att få ett pris vad det skulle kosta att få en "branded" fjärr i samma färg som övrig mekanik och av mig designad layout. http://www.celadon.com/remote-control-specs/SL-313A-remote-control.htm

2. Eller att få en helt egen mekanik tillverkad via exempelvis alibaba.com verkar inte vara så kostsamt, nästan så att man blir lite sugen... Det kräver en del arbete men då kan man ju få de funktioner man verkligen vill ha. Jag blev väldigt intresserad av en OLED display och en fjärr med ratt.

Men....Jag kommer avvakta ett tag och bestämma mig senare angående detta, jag har inte så mycket tid för hobby just nu och har ganska gott om kodning kvar att göra.

 

Edited by tek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Det var ett tag sen jag visade något här, har bara jobbat sporadiskt med detta projekt under våren, så jag har fått göra om min planering lite.

 

Jag har  nu kommit nära en 1.0 mjukvara. Alla funktioner är körbara, men det behövs en del städning, en och annan bugfix men ca 95% färdigt, beroende på mängden ej upptäckta buggar. Tanken vara att visa strukturen på mjukvaran tills jag hade en 1.0 mjukvaran men mitt enda styrkort gick sönder idag. DSPn drar alldeles för mycket ström. Hittils har inga flera HWbuggar hittats vilket gör att jag med låg risk beställa nya styrkort som rättar de buggar som hittils upptäcks.

 

Hursomhelst de funktioner som saknas till en färdig mjukvara är:

·         Power Sequencing vid uppstart. Då det kommer användas ett par olika agg för audiodelen, trigger, styrsystemet så kommer jag implementera en sekvensiering. En funktion som vid uppstart slår igång alla internspänningar och kolla att allt är ok innan man går vidare med uppstart. För att göra detta behövs kraftkortet vilket saknas fortfarande

·         Larm/Info - Visning av larm, mjukvaru revision osv.

 

Ingen av dessa funktioner är ju helt nödvändiga, men å andra sidan är de underhållande att pyssla med. Det är inga avancerad signalbehandling som behövs. men detta är vad jag pysslar med tills mikrokontrollern krashade.

 

·         Inställning av ADC. Jag använder 10 kanaler på ADC'n där ett par av dem är muxade via analogmuxar för att kunna mäta de flesta internspänningar på korten. Just nu använder jag en samplingsfrekvens på 50kHz för alla kanaler. Den effektiva samplingsfrekvensen blir mycket lägre för de muxade kanalerna då de samplas under 200ms för att därefter switcha till nästa. Allt som allt är det runt 30 analoga kanaler som samplas. Det var när jag avlusade samplingen som jag måste kommit åt något villket förstörde kortet.

·         Beräkning och filtrering. µControllern jag använder har faktiskt två kärnor, de är dock inte identiska. Den som hittils varit oanvänd är lite enklare och finns för att underlätta för digital signal behandling. Denna kärna lirar nu och tar hand om data från ADC;en. Filtrerar dessa och vissa beräkningar görs, såsom skalning. Det är ett par buggar kvar här som måste tas hand om, men jag är på god väg här.

 

 SW.png

Ovan är en bild på mjukvarustrukturen (och viss hårdvara) på styrkortet. Pilarna visar ett huvudsakligt data eller kontrollflöde. Mittpunkten I mjukvaran är tillståndsmaskinen (State Machine) hadhar på ett övergripande nivå vilket tillstånd förförstärkaren är I. Varje tillstånd är uppbyggd utifrån menysystemet, dvs "HOME" och "SETTINGS" är två tillstånd och förförstärkaren beter sig lite annorlunda, tar emot endast vissa kommandon och skickar endast ut viss data till displayen. Utöver tillståndsmaskinen finns där en process IDLE som tar hand om saker när överbliven tid finns, såsom larm, nedsparning av data till FLASHminnet osv.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Double A said:

Vilket otroligt jobb du gör!!!

Alla tummar upp :)

Nästan synd om detta bara blir ett diy projekt, borde produceras!

Tack AA!

Visst kommer det upp tankar ibland att jag kanske borde göra något mer av detta projekt längre fram. Tanken om en klart nedskalad variant map triggers/in och utgångar är lockande. Men jag brukar besinna mig då det är själva utvecklingen som jag tycker är väldigt tillfredsställande. "Resten", kundkontakt,försäljning, drift av företaget osv tror jag inte jag skulle finna långt ifrån lika underhållande. Uppskattningsvis, hur mycket tid lägger du på utveckling/konstruktion till "resten"? 30/70?

Link to comment
Share on other sites

Här är en översiktsbild över tillståndsmaskinen (som även funkar som menysystemet),  tillsammans med vilka knappar så får gå från ett tillstånd till ett annat. Volym och sådant som går att påverka i de flesta tillstånd sköts separat. Första tillståndet "HOME" är tillståndet man gissningsvis kommer vara i säkert 99% av tiden, den visar vilken ingångskanal/konfiguration/volym osv.

Dessa bilder i detta inlägg (och kommande) visar vad som händer när man trycker ner knappar på fjärren, jag har förenklat användningen så att rattarna på fronten endast kan hantera volym och ändra inkanal. Jag har svårt att se att jag kommer vilja använda frontpanelen till mer än just nämnda.

* Snabba inställningar når man genom att trycka på upp/ner pil. Inställningar som tape loop/balans/swap/mute/phase inverse/mono osv påverkar alla inkanaler lika. Balansen kan ställas in för varje ingångskanal, men samtidigt finns en "master balance" vilket adderas till balansen för inkanal. I övrigt tror jag  att det mesta är självförklarande.

* För att ändra inställningar för triggers/in och utkanaler som jag tänker mig man gör en gång behöver man nå via knappen "settings", jag kommer till detta vid senare tillfälle.

STATEMACHINE.png

 

Link to comment
Share on other sites

Jodå jag är ganska nöjd. :) Om det inte vore för att jag stekte styrkortet igår. Jag ska införa uppdateringarna under kvällen och skicka iväg nya kort för tillverkning så snabbt som möjligt. Dessutom kolla kostnaden för att få mikrokontrollern monterad från fabrik. Även om jag hittils gjort det själv så vore det skönt att slippa.

Medan v.03 av styrkorten tillverkas ska jag börja med mönsterkort för kraftmatning.
 

Link to comment
Share on other sites

Detta är undermenyer/tillståndsmaskinen för inställning av ingångar. Den övergripande nivån syns i tidigare inlägg. Bubblorna kan ses som tillstånd men även som ett flöde då undermenyerna är gjorda som en "setup wizard" för att underlätta inställning.

INGÅNGAR

EDIT/CREATE

En ingång kan har följande egenskaper som ställs in innan den kan användas.

- Namn

- Förstärkning, 0,3,6,9 eller 12 dB

- Möjlighet att vara flytande map på DC potential. Detta var nånting ja la till för teständmål, tyvärr har jag sett att kanalseparationen påverkas lite negativt av att ha detta påslagen, å andra sidan bör man ha funktionen avslagen i de allra flesta fallen.

- Balans

- AV/PÅ -> vid AV syns de inte i bläddring osv.

TEST INPUT

Detta var från början en meny avsedd för avlusning, men jag behöll den då det kan finnas värde i att testa gain/balans osv med en ingång utan att skriva till flash.

DEFAULT INPUT

En inkanal (som är PÅ) väljas att vara "default" vid uppstart, man kan även välja att förförstärkaren ska använda senast använda. Detta kräver dock att fler skrivningar till minnet vilket kan påverka livslängden.

CLEAR INPUT

Nollställ alla egenskaper för vald ingång.

CONF_INPUT.png

Link to comment
Share on other sites

Tack, fråga på om det är något specifikt du tänker på. Jag försöker förklara det jag pysslar med så gott jag kan, men misstänker att jag inte alltid lyckas så bra.

--------------------

Jag går vidare med tillståndsmaskinen/menysystemet för konfigurationer samt triggerportar, utgångar. Mycket är lika jämfört mot ingångar så det blir en del upprepningar här.

KONFIGURATIONER

En konfiguration innebär att vissa valda triggerportar och utgångar aktiveras. Tanken är att man kan ha några olika möjligheter beroende på vad försteget ska användas till, exempelvis musiksystemet, hemmabio och hörlursriggen

EDIT/CREATE

- Namn

-  "Unity Gain" - Markerar om konfigurationen ska användas för pass through. För närvarande kan endas triggers/utgångar användas som själva markerats som "unity gain" användas för detta ändamål då när man byter till en sån konfiguration kommer volymkontrollen sättas till 0dB dämpning.

- Triggerportar och utgångar som ska aktiveras när denna konfiguration är aktiv.

-AV/PÅ - Huruvida konfiguration ska kunna aktiveras, synas vid bläddring osv.

SET DEFAULT CONFIG

Som med ingångar kan en speciell konfiguration som förval vid uppstart, alternativt senast använda.

CLEAR CONFIG

Nollställ alla egenskaper för vald konfiguration.

CONF_CONFIG.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Beställde nya styrkort för ett par veckor sedan, med montering av µControllern. Idag var mönsterkorten färdiga, och jag fick en bild skicka till för granskning. Tyvärr måste de göra om PCB:erna då de inte följt specen.

Det var inget allvarligare än färgen på lödmasken, som jag specat att den ska vara svart. Egentligen spelar detta så klart ingen roll men då jag hittills använt svart för alla mönsterkort i projektet så bör det fortsätta vara så.

 

PCB-gerber_v03_170615.jpg

Link to comment
Share on other sites

Missade att jag glömt att lägga upp sista bilderna av menysystemet/tillståndsmaskinen. Triggerportar och utgångar är (nästan) lika i dess uppsättning så jag beskriver båda dessa här. Detta inlägg tror jag blir sista angående mjukvaran.

TRIGGERS/UTGÅNGAR

EDIT/CREATE

- Namn

-  "Unity Gain" - Markerar om trigger/utgången ska användas för pass through..

- Delay (endast triggers) - Enda skillnaden är att triggerportar har en tidsförskjutning (i sekunder) associerad med dem vilket bestämmer uppstartsordning.

-AV/PÅ - Huruvida konfiguration ska kunna aktiveras, synas vid bläddring osv.

CLEAR TRIGGER/OUTPUT

Nollställ alla egenskaper för vald Trigger/utgång.

TEST TRIGGER/OUTPUT

Möjlighet att testa utgången, slå av på utan att behöva lägga till den till någon konfiguration

 

CONF_OUTPUT.png

 

CONF_TRIGGER.png

 

INFO

Detta är enda delen av som inte är implementerat ännu men tanken är att man ska kunna se intern info från förförstärkaren. Jag tänker mig att man ska visa temperatur, tillstånd för säkringar på triggerportarna, interna matningspänningar och mjukvaruinfo.

INFO.png

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...