Jump to content

Hemma hos Svanteborg


Svanteborg

Recommended Posts

Visst är det så, ett par C2 blev det, i den fantastiskt vackra finishen Bordeaux!

N6Y37iY.jpg

g66izxE.png

YmrRdSh.jpg

Det låter verkligen otroligt bra, min minst sagt medelmåttiga kringutrustning till trots.. Det ska bli kul att höra vad en riktig DAC kan göra nu. Inspelningstid är uppåt 500 timmar, men det är såklart redan hästlängder bättre än mina Sonus Faber. Inte märkvärdigt med tanke på att priset är det tredubbla. Jag har bara spelat 2-3 låtar hittills, hoppas få lite tid över på kvällarna att njuta framöver!

Link to comment
Share on other sites

Visst är det så, ett par C2 blev det, i den fantastiskt vackra finishen Bordeaux!

Grattis till ett par väldigt vackra och säkert välljudande högtalare!

Ser fram emot att följa den fortsatta resan :)

/Azur

Link to comment
Share on other sites

... hoppas få lite tid över på kvällarna att njuta framöver!

Det hoppas jag också att du får, stort grattis till ett ytterligare steg i "Maslows musikaliska trappa" :icon_smile_cool:

Edited by P-pan
Link to comment
Share on other sites

Det låter verkligen otroligt bra, min minst sagt medelmåttiga kringutrustning till trots.. Det ska bli kul att höra vad en riktig DAC kan göra nu. Inspelningstid är uppåt 500 timmar, men det är såklart redan hästlängder bättre än mina Sonus Faber. Inte märkvärdigt med tanke på att priset är det tredubbla. Jag har bara spelat 2-3 låtar hittills, hoppas få lite tid över på kvällarna att njuta framöver!

Om de är helt nya så har du mycket att se fram emot. Jag är som du kanske vet en "Dynaudioman" och har även haft ett par C2:or. Både diskant och bas behöver 200-300 timmar för mjuka upp och släppa loss ordentligt. De kan t o m låta pressade i början i hög volym. Men det försvinner.

Stort grattis... :)

Link to comment
Share on other sites

Tack för de glada tillropen!

Taxmannen, det var mig själv jag övertalade! Jag har ju inte vart i hobbyn så värst länge att jag hunnit bli avtrubbad från branschens prislappar, för mig är det verkligen en hiskelig summa pengar att spendera på en och samma gång. Men jag ser det som en investering i mig själv och slår man ut det på 10 år och har en svag förhoppning om något slags restvärde så kan man förlika sig med tanken lite lättare. Ljudet är i alla fall himmelskt! Det kanske beror på deras skrämmande storlek, det känns som att det kommer ta ett tag att vänja sig vid dem, men det är mer punch i anslagen, starkare och kraftigare röster som inte försvinner i en gröt av instrument längre, tightare bas, ja det finns nog inget som mina gamla gjorde bättre.

torbjorn, vad roligt! Har du några fina tips du har lärt dig efter att ha levt med dem ett tag? Hur har du det med placering, avstånd och toe-in med mera?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nu har de spelat i cirka tre veckor, skulle tippa på 200 timmar. Räknar man med ett par timmar i butiken så bör jag vara halvvägs genom inspelningstiden och jag är mer än nöjd :app:

Diskanten är mjukare och basen fastare, det är luftigt och fint tycker jag. Har även lämnat hem min Nuforce USB-dac och köpt en HRT Music Streamer HD istället, en inte allt för kostsam uppgradering eftersom jag inte kunde besluta mig för någon DAC och behöver mer betänketid för att landa rätt. Återstår att se vad som händer med 250 timmar till i bagaget men det blir bara bättre och bättre :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag har gjort lite funderingar på digital uppspelning nu, och det har än så länge mynnat ut i en ny router, en ASUS RT-N56U, som har två stycken USB-portar vilket möjliggör att den extraknäcker som NAS och även autosynkar fotografier och sådant från mobilerna och surfplattan. Har än så länge kopplat in en vanlig extern Western Digital HDD på 240GB för att få igång allt och se att konceptet fungerar men det verkar lovande och har inte medfört några långa rader svordomar än så länge... Nu ska jag bara hitta på ett sätt att streama till stereon också. Jag är nog inte riktigt redo för en nätverksspelare så jag lutar åt en Raspberry Pi med KODI och Wimp-plugin, och Yatse på surfplattan. Då kan jag komma åt all musik utan att min dator är igång, och jag kan använda wimp, och det kommer inte kosta mer än runt en tusenlapp! Återkommer i frågan när material är inhandlat!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Oj, denna tråden har fått vila länge nu. Jag ska berätta vad jag har sysslat med de senaste ett och ett halvt åren.

Där vi slutade hade jag fått hem mina C2:or och Primares PRE32 samt A34.2 som förstärkeri, och musiken kom via en Squeezebox eller från min gamla Technics SL-5300. Jag fortsatte lyssna och utvärdera detta ett par månader efter tråden hamnade i koma, men någonstans runt November 2015/16 kände jag att det kunde kanske låta lite mer roligt och engagerande så jag började fundera på vad jag kunde ändra på. Jag bytte in Primare-grejorna mot Naims 202/200 för och slutsteg och jag kände att det var ett riktigt lyft i timing, glädje och musikalitet och där och då var jag riktigt nöjd. Framåt vårkanten hamnade jag tyvärr på lite obestånd och var tvungen att göra mig av med dessa igen, samtidigt rök även RIAA-steget eftersom mitt svajiga golv gjorde det till en extremsport att lyssna på vinyl i vilket fall som helst.

För slantarna jag fick över köpte jag ett billigt för/slutsteg ifrån NAD, ett 116 försteg och 218 THX slutsteg. Det fungerade faktiskt helt OK men det var inte jätteengagerande att lyssna på. Kraften fanns där, men ingen finess och de fina detaljerna som Naim plockade fram var som bortblåsta men högtalarnas fina kvalitet räddade upp det till stor del ändå.

Månaderna gick och högkonjunkturen hittade tillbaka till hemmet, och nån gång i höstas sålde jag försteget eftersom jag kände att det var där flaskhalsen satt, och jag hade även en Auralic Aries mini som jag verkligen avskydde gränssnittet på så jag började kolla på en ny lösning här. Det var ett vägskäl kan man säga, och ibland blir det bra men ibland blir det mindre bra. Jag tänkte tillbaka på hur kul det hade varit att lyssna på Naim när jag fick till det senast, och de har ju några fina maskiner som kombinerar både försteg och streamer så jag slog helt enkelt till på en sådan. En NAC N-172 XS!

IMG_0441.JPG.e0e61d5fd8da489f594c2c7c40d460b4.JPG

 

IMG_0442.JPG.0ca697f0340720419b40bb6bc7ca97a5.JPG

Som synes med kablarna på "Preamp Out" vilket alltså betyder att streamern är kopplad rakt i slutsteget på ett par analoga utgångar. Här finns även möjlighet till Line out via ett försteg, eller digitalt ut via en DAC. Den har också både digitala och analoga ingångar vilket gjorde detta till ett smart köp i mina ögon och denna skulle kunna stå kvar länge oavsett vilken väg jag väljer att gå vidare framåt.

Link to comment
Share on other sites

Trevligt med Naim! Jag gillar verkligen designen. Har tyvärr inte hört så mycket av senare modeller. Äger själv från Olive-serien för-/slutsteg NAC 92/NAP 90,CD-spelaren NACD 3-5. Dock inget jag nyttjar. Måste nog ta mig en lyssning till senare Naim.

Edited by YYZ
Link to comment
Share on other sites

Ja, vad jag har förstått så har Naim blivit lite med förlåtande för att blandas med andra märken nu än tidigare, och man kan göra lite som man tycker blir bäst med kabelfabrikat osv också även om det fortfarande ger väldigt fina synergieffekter att hålla sig helt och hållet till Naim.

inför bytet av slutsteg funderade jag länge och väl på vad jag skulle välja, det naturliga valet för mitt försteg och mina högtalare hade varit ett NAP 250 eller till och med 300, men jag visste inte om jag verkligen var redo för en Naimrigg. Till för- och slutsteg kommer ju externa powersupply och deras egna DIN-kablar och man kan aldrig mixa och matcha exakt hur man vill, men tack vare att försteget går att använda som en ren nätverksspelare med fast utnivå så kunde jag ju välja en integrerad förstärkare, eller ett slutsteg från vilket märke som helst och sedan komplettera med ett annat försteg och sedermera kanske byta ut naimstreamern till samma märke också. I slutändan vill jag nog ändå ha alla delar från samma tillverkare och då kändes Naim för invecklat och dyrt för mig, även om de såklart låter jättebra. 

Jag hade lite bevakning på begagnatmarknaden och till slut dök en perfekt kandidat upp!

Link to comment
Share on other sites

Ja den har varit superbra, och det som fällde avgörandet var att av alla jag har testat så har Naim faktiskt den mest användarvänliga och genomtänkta app-styrningen med integrerat Tidal stöd. Auralic var hemsk men vad jag hört så ska många av problemen jag upplevde ha blivit fixade i en senare version men de arbetade sjukt långsamt och jag tappade tålamodet med den. 

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jag slog bort tankarna om ett Naim-slutsteg och kollade på något annat, där jag senare kan komplettera med ett försteg och då bara använda streamingfunktionen i min N-172. Jag har hört Hegel på många mässor och demos och alltid tyckt att de ligger bland de bästa rummen på ett flertal ställen, till och med när de kör med nån liten integrerad sak ihop med ett par stativare. De har många gånger demat med ett par Contour 1.4S och det har verkligen låtit bra, så ingen tvekan om att de passar fint ihop med Dynaudio.

Alternativen var antingen en H160 integrerad, eller en H360 integrerad för en rejäl slant ytterligare, alternativt H20 som är ett rent slutsteg. Men på begagnatmarknaden kan man hitta guldklimpar ibland och när bjässen H4SE dök upp så slog jag till! Den kom till världen i samband med utvecklingen av H20 slutsteget, och är en vidareutveckling av deras H4A Mk2. Dual mono, som lämnar 300W i 8 ohm och dubblar snällt effekten allt eftersom impedansen halveras. Ingen risk för att C2:orna törstar efter mer alltså.

 

IMG_0446.JPG.1b0d97970864266e62130dbfa296b765.JPG

Fyra par högtalarterminaler, balanserat och obalanserat in (Naim har inga XLR ut så tills vidare är det RCA som gäller). Det är en helbalanserad konstruktion så det bör finnas vits med ett balanserat försteg i framtiden. Det enda jag kan säga om baksidan är väl att högtalarterminalerna är sjukt svåra att dra åt ordentligt när de sitter så tätt, det är helt omöjligt att få in fingrarna och få ett bra grepp.

IMG_0444.JPG.98dd9d24b8f0c4f415fd0f6cb6da6e08.JPG

Framsidan, lite utbuktande på mitten och med en ilsket ultrablå diod som kommer åtgärdas inom kort. Den är riktigt skarp.

IMG_0445.JPG.d2b00e7066634fd6344b77f656b8134e.JPG

 

Här får man en uppfattning om djupet. Jag vred bänken 90 grader för att den inte skulle sticka utanför hyllplanet i bak. 55 cm i djupled.

Edited by Svanteborg
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Svanteborg said:

när bjässen H4SE dök upp så slog jag till! Den kom till världen i samband med utvecklingen av H20 slutsteget, och är en vidareutveckling av deras H4A Mk2. Dual mono, som lämnar 300W i 8 ohm och dubblar snällt effekten allt eftersom impedansen halveras. Ingen risk för att C2:orna törstar efter mer alltså.

Det tror jag är ett utmärkt val till C2:orna som är den mest effektkrävande modellen i Confidence-serien. Jag har också haft ett par sådana och det blev stor skillnad när jag bytte till kraftigare slutsteg. Framför allt hade de svårt att spela ut när jag spelade på lägre volymer innan jag bytte till betydligt kraftigare slutsteg. Det blev basfattigt men med mer pulver blev det en helt annan högtalare oavsett volym. C4:or och Evidence är ur den aspekten betydligt lättare att få fart på.

Link to comment
Share on other sites

Tackar!
Vilken skillnad det blev att byta slutsteg!! Tydlighet, klarhet i trummor och bas framför allt, men även mer realism i röster är de största skillnaderna. Låter många gånger bättre än NAD-steget och jag kan dessutom spela högre utan att konerna börjar fladdra vilket jag kunde uppleva förr. Sånt tryck och sån realism i musiken. Förut lät det bra hemma men nu är det i en helt annan liga. Fick flytta fram högtalarna lite för att få ut dem från väggen någon ytterligare centimeter, för basen tog över lite mer med detta steget men efter en finjustering låter det otroligt bra!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...