Jump to content

Från LoFi till något slags HiFi...


Taxmannen

Recommended Posts

On 2017-07-14 at 22:09, bigblue said:

Ja, höga järnhalter kan ställa till det. Själv undviker jag järnrik mat såsom blodpudding, spenat och broccoli för att inte drabbas av det som Sven Melander kallade för Anal Galvanism :D.

 

 

Var det inte Anal Magnetism som de kallade det för? All hans tänger och verktyg fastnade där bak. :26:

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Äntligen händer det nått här @Taxmannen hoppas ju att du kommer prova usb ut ifrån Pi till din D1000 så slipper jag ? vara försökskanin. 

Hoppas ju innerligt att de ska funka utan problem med Linux och USB på D1000.

Ska du testa Ropieee iom att du skaffat display med?

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, octavia rs said:

Äntligen händer det nått här @Taxmannen hoppas ju att du kommer prova usb ut ifrån Pi till din D1000 så slipper jag ? vara försökskanin. 

Hoppas ju innerligt att de ska funka utan problem med Linux och USB på D1000.

Ska du testa Ropieee iom att du skaffat display med?

Jag skyndar långsamt ;)

Detta får initialt bli en testbänk för att labbs med lite olika varianter, men jag tyckte att skärmen var ett trevligt komplement som gör att detta "kit" tillsammans med Ropieee kan bli en ersättare till en SB Touch.

Jag lovar att testa med D1000, men det blir inte de närmaste dagarna. Jag behöver "låna" hem den först eftersom jag inte har någon Roon igång där TAD-riggen står... Det har jag i och för sig tänkt göra i alla fall eftersom jag är väldigt nyfiken på en direkt jämförelse mellan D1000 och PS Audio DSD. Stay tuned :icon_smile_cool:

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Taxmannen said:

Jag lovar att testa med D1000, men det blir inte de närmaste dagarna.

Trevligt jag ser fram emot detta :)

37 minutes ago, Taxmannen said:

Det har jag i och för sig tänkt göra i alla fall eftersom jag är väldigt nyfiken på en direkt jämförelse mellan D1000 och PS Audio DSD

Kan ju vara intressant.....förra veckan körde jag lite tester hos affären där jag handlar dock med DA1000 då de inte fanns någon D1000 demo maskin hos TAD just då så de blev nya Marantz spelare som agera transport (min handlare tycker D1000 är totalt bättre än DA1000 med annan transport så de får jag se framöver när han är klar i sin nya affär där alla produkter ifrån TAD kommer finnas på permanent demo) och efter att provat lite olika kombos hamna vi på en som bara lät så förbannat bra men de är en annan historia som jag inte ska skriva om här :app:

Link to comment
Share on other sites

Det blev en dag med en hel del pyssel! Jag började med att uppgradera mjukvaran i min Direct Stream DAC. PS Audio har under de åren jag har haft den kommit med nya mjukvaror med jämna mellanrum (minst en gång/år) sommärkligt nog i stort sett varje gång har gett ett rejält lyft i ljudbilden och för någon månad sen kom uppdateringen Huron. Jag har inte hunnit lyssna så mycket, men om man tittar på listan över förbättringar så lovar det gott: 

  • 21dB lower noise floor (3dB in band, 18dB out of band)
  • Twice the upsample to DSD speed, from 10X to 20X
  • Extended high-frequency response
  • Extended low-frequency response
  • Cleaner, simpler filter design
  • Blacker backgrounds
  • Increased depth of soundstage
  • MQA ready (with Bridge II free upgrade)
  • Tidal ready (with Bridge II free upgrade and MConnect app)
  • Maximum volume set level (so it won’t get too loud)
  • Split final upsampling filter to eliminate it in the DSD path
  • Lessened noise on DSD -> PCM or PCM -> DSD transitions.

Det fina med uppdateringarna är att man laddar ner den från PS Audios hemsida och lägger dem på ett SD-kort och startar om DACen och efter ett par minuter har man nästan en ny DAC :D Skämt åsido, det gör att man enkelt kan gå tillbaka till tidigare mjukvaruversioner för att kunna jämföra. 

I dagarna kom det även en ny mjukvara till Bridge II-kortet som jag har petat in i min DAC för att kunna köra Roon smidigt (kortet agerar Roon endpoint). Den gamla mjukvaran har fungerat klanderfritt, men den nya skall ge direkt stöd för Tidal, och inom kort även MQA-stöd via Roon - det skall bli intressant att testa.

I samband med uppdateringarna insåg jag att det nog var dags att ta tagi något annat som jag stört mig på länge - inbränningarna i pekskärmen till DAC:en. Som synes på bilden nedan kan man klart och tydligt se information på skärmen som man inte borde se, så den skulle nog behöva bytas. Jag slängde ut en fråga om man kunde lösa ett skärmbyte själv på PS Audios forum (garantin har sen länge gått ut i o m att min DAC snart är tre år), men blev mäkta förvånad när Paul McGowan på PS Audio svarade inom ett par timmar "Yikes. That’s not good. I have now seen this one other time. Let us replace this for you. That’s not good. Contact customer service." - det kallar jag kundservice :thumbsup:

182_dsd_screen.jpg

Jag gick vidare och började leka med den nya hallonpajen. Att skruva ihop hårdvaran tog kanske en kvart, så det var inga problem, men sen insåg jag att jag inte köpt någon strömförsörjning. Efter att ha googlat lite förstod jag att den behövde 5V/2A, så en gammal iPad-laddare får tjänstgöra tills vidare. 

Eftersom jag var ute efter touchskärmsinterfacet i RoPieee som ännu är i Beta, rotade jag fram en länk till den senaste imagen på Roon-forumet och fixade ett SD-kort med Etcher och startade sen upp hallonpajen med det. Efter fem minuters installation och lite konfiguration i Roon och RoPieee och hallonpajen inkopplad via USB till DSDn hade jag en fungerande endpoint med skärm och enkla transportkontroller, och det strömmade musik ur högtalarna. Jag testade lite olika varianter med standard Flac från CD, men även 192/24, DSD och Tidal och allt fungerade klanderfritt - inte illa efter kanske totalt en timmes jobb :)

Igång med andra ord, så härnäst på listan är en bättre strömförsörjning, lite mer seriös USB-kabel och kanske en HAT eller två med andra interface...

183_RoPieee1.jpg

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Taxmannen said:

Efter fem minuters installation och lite konfiguration i Roon och RoPieee och hallonpajen inkopplad via USB till DSDn hade jag en fungerande endpoint med skärm och enkla transportkontroller, och det strömmade musik ur högtalarna. Jag testade lite olika varianter med standard Flac från CD, men även 192/24, DSD och Tidal och allt fungerade klanderfritt - inte illa efter kanske totalt en timmes jobb :)

10000kr frågan hur lät det då?

Hur tycker du displayn med Ropieee fungerade och hur var kvaliten på bilden?

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, octavia rs said:

Hur tycker du displayn med Ropieee fungerade och hur var kvaliten på bilden?

OM vi börjar med den enkla frågan - jo displayen funkar alldeles utmärkt och är ett stort steg framåt jämfört med den lilla displayen på t ex en Squeezebox touch. Den enda nackdelen kan jag tycka är den förhållandevis lilla betraktningsvinkeln, men vid normal användning är det inget problem. Upplösningen är i 800 x 480 pixlar helt ok (bilden ovan tagen direkt på min display), så även om inte omslagsbilderna är lika vassa/skarpa som på en superduper-iPad med retinaskärm så är det ändå fullt tillräckligt för mina behov och klart bättre än SB Touch som stoltserar med en upplösning på 480 x 272 pixlar!

Min kanske största invändning mot RoPieee med touchskärm kanske handlar om mina förväntningar. Det är i princip en statusskärm med kontroller för start/stopp, nästa/föregående spår, och inget mer. Det innebär att det i dagsläget inte är en fullgod ersättare för mina behov, men alternativet med en padda i kombination med en RPi med RoPieee utan skärm är så klart ett fullgott alternativ.

23 hours ago, octavia rs said:

10000kr frågan hur lät det då?

Jag roade mig med lite koncentrerade lyssningsövningar igår och gjorde ett försök att jämföra tre alternativ.

1. Aurender S10 via  AES/EBU (XLR) till PSA DSD. Styrs via iPad med Aurender Conducctor App
2. Roon ROCK via TP till Bridge II (Roon Endpoint) i PSA DSD, Internt ansluten via I2S. Styrs via Roon på samma iPad.
3. Roon ROCK via TP till RPi med RoPieee, via USB till PSA DSD. Styrs via Roon på samma iPad.

Jag kan konstatera att min DAC gör ett väldigt bra, eller möjligen dåligt, jobb att omvandla en bitström till musik beroende på hur man ser det. Jag grundar det på att det låter väldigt lika oavsett vilken variant jag använder mig av. Om jag tycker att det är en milsvid skillnad mellan kall och uppvärmd rörelektronik, eller mellan en bra eller dålig inspelning så är det endast små, om ens förnimbara skillnader mellan de tre alternativen ovan. Det ligger ju lite i linje med hur jag tidigare upplevt skillnaderna, eller egentligen inte upplevt några skillnader alls, mellan de olika interfacen (USB, AES/EBU eller RCA) mellan Aurender och DAC. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som till att säga att det finns inga (större) ljudmässiga anledningar till att välja någon specifik lösning ovan. Ur ett handhavandeperspektiv, och i viss mån även "minimera antalet burkar", så vinner självklart Roon-lösningen på knock, och möjligheten att ha en inbyggd endpoint i DACen är tilltalande jämfört med en extraburk.

Kvarstår då att jämföra med andra DACar, och närmast tillhands och först i kön är min D1000 som fortfarande finns på annan ort, men det skall bli intressant att jämföra Aurender mot Rock via RoPieee. Det är inte omöjligt att den DACen avslöjar sådant som inte PSADSD gör!

Link to comment
Share on other sites

Jag ser fram emot vad du kommer fram till @Taxmannen speciellt när du ska prova mot D1000

Jag tror ju som du skriver att vettiga digitala frontends kommer via en dac vara svåra att skilja åt.

Har själv lite olika planer på min framtida lösning och jag kommer nog prova att köra USB ut ifrån NUC med ROCK och ha en ISO regen mellan med deras USPCB adaptrar. 

 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2017-07-18 at 10:51, octavia rs said:

Äntligen händer det nått här @Taxmannen hoppas ju att du kommer prova usb ut ifrån Pi till din D1000 så slipper jag ? vara försökskanin.

Nu börjar det hända lite! För några dagar sen hamnade Krellen tillfälligt på avbytarbänken 

184_krell.jpg

Och in i racket åkte istället D1000 som är på tillfälligt besök. Den passar väldigt bra in färgmässigt i alla fall och i princip ersätter den ju (nästan) tre apparater i hyllan :mm:

185_tad.jpg

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, octavia rs said:

Behöver höra nått positivt ikväll då diskanten packat ihop i min ena Sopra.... :dead::diss:

Surt! Bara sådär som en blixt från klar himmel? 

40 minutes ago, octavia rs said:

Men ut med språket nu då @Taxmannen funkade det direkt med din Pi via USB till D1000 :?: :)

Ja, oj, hmm, höll på att glömma, men det var ju det du var nyfiken på ja ;)

Jag kan i alla fall meddela att det var helt problemfritt - bara att koppla in, välja U2 och sen spelade det som aldrig förr! Det är ju väldigt smidigt med Roon i o m att man kan gruppera zonerna så när jag har testat under ett par dagar så skickas samma musikström både till RoPieee/D1000 och Bridge II/DSD samtidigt så jag behöver bara byta ingång på försteget för att jämföra - hur smidigt som helst. Detta fungerade inte när jag skulle jämföra RoPieee/DSD med Bridge II/DSD eftersom Roon fick en signal från DSDn när man bytte ingång och då stoppade uppspelningen av någon anledning.

Hur låter det då?

Om det var minimala skillnader mellan RoPieee/DSD och Bridge II/DSD så är det en rätt tydlig skillnad mellan Bridge II/DSD och RoPieee/D1000 när jag lyssnar på Flac 16/44. Jag tycker att hela ljudbilden och perspektivet blir "större" (både bredare och djupare) och det är lättare att urskilja olika instrument. Jag har svårt att sätta fingret på det men det är på något sätt lite behagligare att lyssna på utan att för den delen förändras tonalt. Alla detaljer och nyanser finns på samma sätt via båda kedjorna, men ändå lite mera njutbart och avslappnat med D1000.

Intressant blev det också när jag spelade högupplösta DSD-filer - då upplevde jag återgivningen mellan kedjorna som i det närmaste identisk. Jag vet inte exakt hur D1000 fungerar internt rent tekniskt, men DSDn konverterar ju i alla fall allt till DSD och det är ju möjligt att den är "extra bra" på just rena DSD-filer.

Jag skall göra lite mera tester framöver så får vi se om intrycken består - bl a är det ju intressant att se hur Augender S10/D1000 står sig mot RoPieee/D1000!

Link to comment
Share on other sites

Lånade en förstärkare för att kunna använda högtalarna fram tills jag sålt dem och ja de gick sådär.....antagligen jag själv som klanta till det :dead: så jag får skylla mig själv. Har drulle försäkringen så de löser sig mer att behöva skruva isär en massa för de är inte helt enkelt att få ut diskanten då kabeln är fast i den så man måste in i den nedre delen för att lossna kabeln på filtret.

Jag tror att D1000 konverterar allt till PCM och samplar om allt till 24/96 innan det skickas till dac chipet. 

Iom. att de fungera direkt med din Pi @Taxmannen till D1000 får man ju nästan förutsätta att alla Linux baserade lösningar fungerar till den.

Intressant att en så billig endpoint som en Pi är kan fungera så bra, tror mer och mer att en DAC som är konstruerad bra som tex D1000 är och köra USB där DAC styr klockning osv gör att man kommer långt.

Är själv lite sugen på Allos USBridge den får väldigt fina omdömen men då får man köra DietPi med Roon bridge då deras Sparky in fungerar med Ropieee. 

Får tacka för att du tagit dig tiden att prova detta......guld värt för mig :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, LasseJ said:

Spännande. Blir intressant att följa dina utvärderingar. En gissning...TAD:en kommer att bli kvar hemma hos @Taxmannen  :thumbsup:

:D Haha, så kommer det inte att bli - D1000 hör hemma i den här riggen som inte riktigt fått den kärlek den förtjänar (fortfarande inget rack, ingen Roon, för korta kablar, ...). Eftersom det är ett alternativboende i en annan del av Sverige har jag tyvärr inte spenderat så mycket tid där i sommar, men det blir nog mer i höst med mer jobb. Jag har dock hunnit göra lite kabelövningar som jag kommer att återkomma till. 

179_TAD.jpg

Link to comment
Share on other sites

Motiverar det betydligt högre priset skillnaden i prestanda och upplevelse mellan PS Audio och TAD's enheter tycker du? Tolkar jag det rätt att du upplever en minimal (om någon skillnad) vid uppspelning av DSD-material?

Gällande inbränningen i displayen så har jag aldrig sett eller stött på detta tidigare. Har du en uppgraderad enhet (ifrån den tidigare generationen PerfectWave) eller en nyare maskin? Oavsett så ska du givetvis få en ny display.

/ Marcus

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Kul att höra någon som diggar ljudet från en pi med en enkel PSU via USB.
Blir själv sugen på att prova den lösningen.
Minns när jag bytte från att strömförsörja pi'en via mini USB till att löda en kontakt direkt på min HAT (hifiberry digi+).
Stor förbättring. Men då spelar ju jag via en HAT...

On 2017-07-30 at 22:42, octavia rs said:

Intressant att en så billig endpoint som en Pi är kan fungera så bra, tror mer och mer att en DAC som är konstruerad bra som tex D1000 är och köra USB där DAC styr klockning osv gör att man kommer långt.

Det får mig att tänka på det spekuleras på CA-forumet om hur en signal med mkt jitter inte kan återställas helt hur man än försöker.
Ser fram emot att höra vad du tycker om vilken lösning du än väljer.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Perfect sense said:

Motiverar det betydligt högre priset skillnaden i prestanda och upplevelse mellan PS Audio och TAD's enheter tycker du? Tolkar jag det rätt att du upplever en minimal (om någon skillnad) vid uppspelning av DSD-material?

Det där med pris/prestanda är ju alltid relativt, och tyvärr är det väl ofta så att högre upp i prisklasserna får man mindre förbättringar per investerad krona, men om jag skall göra en rättvis jämförelse mellan PS Audio och TAD så bör man jämföra TAD D1000 med en Direct Stream Dac tillsammans med en Memory Player eftersom D1000 även innehåller en SACD-transport och då är faktiskt inte prisskillnaden så jättestor längre. Att jag valde TAD genomgående till mitt andra system berodde på att jag alltid har gillat det jag hört från Compact Evolution One och därför ville utgå från dem, och att kombinationen CE1, M2500MkII och D1000 erkänt fungerar bra ihop.

Skulle jag därför överväga att kasta ut DSD (och Krell Evo 505) för ytterligare en D1000? Nej - även om det blev lite bättre (och då skall man ha med i beräkningen att min D1000 knappt är inspelad med kanske max 50 timmar i benen), så vill jag nog prova fler varianter om/när jag skall uppgradera min digitala kedja. Memory Player hade nog varit intressant, med jag spelar minimalt med fysiska media eftersom jag (oftast) rippar både CD och SACD i den takt jag köper dem. Slutligen uppfattade du mig korrekt - jag upplevde i princip ingen skillnad mellan DSD och D1000 vid uppspelning av DSF-filer.

1 hour ago, Perfect sense said:

Gällande inbränningen i displayen så har jag aldrig sett eller stött på detta tidigare. Har du en uppgraderad enhet (ifrån den tidigare generationen PerfectWave) eller en nyare maskin? Oavsett så ska du givetvis få en ny display.

Vad jag förstod på Paul McGowan på PS Audio hade han sett problemet någon enstaka gång tidigare så det kanske handlar om en dålig batch displayer. Jag köpte min spelare som en ursprunglig DSD för snart tre år sen innan det fanns någon svensk representant för PS Audio, men jag har blivit lovad hjälp att få displayen bytt så det känns bra.

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Volfram said:

Kul att höra någon som diggar ljudet från en pi med en enkel PSU via USB.
Blir själv sugen på att prova den lösningen.
Minns när jag bytte från att strömförsörja pi'en via mini USB till att löda en kontakt direkt på min HAT (hifiberry digi+).
Stor förbättring. Men då spelar ju jag via en HAT...

Det är alltid kul när prisvärda produkter presterar bra :)

Något som kan vara bra att känna till är att även om jag får välljud från min pi - trots en sunkig switchad nätdel - så är den nätdelen "isolerad" från strömförsörjningen till stereon i övrigt. Stereon matas på en egen grupp på en fas som är rensad från alla skitgrisar hemma hos mig, så jag bedömer (utan att ha testat ;)) att risken är liten att störningar från pajens väggbula skall leta sig tillbaka till stereon och därmed att jag har jättemycket att vinna på en bättre psu.

Nu lär ju pajen åka med TAD:en till det andra systemet, och jag kommer att lira Roon via DSD/Bridge II tills vidare, men där jag har andrasystemet har jag inte alls lika bra kontroll och/eller möjlighet att påverka elförsörjningen, så där skulle det mycket väl kunna vara så att det finns en del att vinna på en bättre psu!  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Det har ju varit mycket fokus på analogt ljud på forumet och då inte minst rullbandare den senaste tiden, men för egen del har det främsta utvecklingsfokuset legat på den digitala sidan. Efter att min Aurender fick "respass" så har en spännande liten mojäng sen några veckor flyttat in sida vid sida med min dac. Tanken var initialt att den skulle hamna i TAD-riggen, men av olika anledningar hamnade den här istället tills vidare - vi får se om den blir kvar! Jag ver om ursäkt för den (o)avsiktligt dåliga skärpan på "mojängen" :icon_smile_cool:

 

DSC_3108.JPG.5d9b2851fd875de6cc1d7642c3a67a46.JPG

Link to comment
Share on other sites

Denna "manick" är lite av ett kinderägg med många funktioner innanför skalet. Jag lyssnade första gången på den på HEM, men har efter det spenderat några timmar i butik och blev där helt fascinerad av effekten och kände att det där är något jag bara måste prova hemma. Utöver att vara en adc, en dac, en Roon endpoint/bridge (eller core om man vill) och ha en del ytterligare funktioner så är det centrala en audioprocessor som tar bort överhörning mellan kanalerna och därigenom "trollar bort" rummet, skapar ett större perspektiv och tredimensionalitet. Jag kan bara konstatera att det händer något makalöst när processorn får jobba. perspektivet ökar och för mig påminner effekten lite om att lyssna i hörlurar, men utan nackdelen att ha "orkestern i huvudet". Effekten varierar mycket med inspelningen och det är en omtumlande upplevelse som kräver tillvänjning, men samtidigt är den beroendeframkallande på något märkligt sätt - slår man av så faller ljudbilden ihop på något märkligt sätt.

 

Det hela måste upplevas - det går faktiskt inte att förklara :o

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...