Jump to content

Dags för nästa steg


bigblue

Recommended Posts

Ja, det är alltid tråkigt när det inte blir som man tänker sig. Men den enda Brinkmann puppan jag haft är en EMT-ti. Du tänker nog på den EMT JSD6 som följde med spelaren när jag köpte den från början och som visade sig vara 10 år gammal. Den var en "ren" EMT puppa. Den som Helmut Brinkman bygger är en mix av delar. Bl a från Van den Hul. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Adagio said:

Big blue> verkar som du hittat tillbaka till musiken igen, glädjande. Ibland kan det vara så att det finns fördelar med att blanda tillverkare i kedjan. Inte alltid men det kan bli väldigt trevligt tycker jag.

Ja nu känns det riktigt kul igen. Eftersom man är ny i "gejmet" så blir man ju osäker på vad som är normalt. Vilka variationer man kan justera sig till. Och vilka som är direkta avvikelser/felaktigheter. Initialt så tänker man så klart att det är något jag glömt/missat. Men efter att ha testat, justerat och kopplat om så rådde det inget tvivel längre. Väldigt skönt dock att ha och göra med smidiga distributörer. Det har varit full support från första mailet med mina funderingar. 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, bigblue said:

Visst är Lyra en bra match med Bardo och Amati Futura :D

Dina positiva upplevelser av Lyra Kleos är en starkt bidragande anledning till att jag ville testa denna tillverkare. Nu har den just passerat 10 timmar så det är inte så mycket att utvärdera på ett djupare plan. Saker och ting lär ändra sig under resans gång fram till 40-50 timmar. Men för mig räcker det som det är - blir det inte sämre är jag mycket nöjd... Troligtvis kommer inspelningen att göra registret bredare med både högre och lägre toner. Någon hårdhet finns i dagsläget inte att "spela bort" utan jag upplever en PU som är makalös på att förmedla musik, innerlighet och nerv. Det låter ljuvligt närvarande och äkta. Hoppas det håller i sig....

Jag har inte testat Lyra, men det jag tycker är trevligt med deras linje på samma sätt som t ex Clearaudio är att om man gillar karaktären i en puppa kan man ofta få "mer av samma vara" genom att uppgradera inom samma produktlinje. Det förutsätter ju såklart att du inte gått all-in på en Atlas ;)

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Taxmannen said:

Jag har inte testat Lyra, men det jag tycker är trevligt med deras linje på samma sätt som t ex Clearaudio är att om man gillar karaktären i en puppa kan man ofta få "mer av samma vara" genom att uppgradera inom samma produktlinje. Det förutsätter ju såklart att du inte gått all-in på en Atlas ;)

Håller med. Det ger en trygghet för den som villl uppgradera sig. För mig är Lyra tillverkare som jag bara lyssnat på i andra system. Där är det alltid svårt att säga vad som är vad. Men gemensam nämnare är att det har varit i system som jag gillat. Atlas är säkert en "monster-puppa" i alla avseenden. Men baserat på rekommendationer, forum-diskussioner och tester så tror jag att Etna är en PU som matchar mig och min anläggning optimalt. Jag uppfattar det som om Etna anses något mer "ljuv" och Atlas något mer detaljrik. 

Link to comment
Share on other sites

Tack YYZ, känns riktigt kul igen. Kablarna hänger med tonarmen - alltså Brinkmann. Jag visste inte ens att det var en "option" att dessa kablar kunde hänga med respektive PU tillverkare. Jag har alltid förutsatt att det var armen i skivspelaren som hade dessa dragna internt vid leverans. 

Link to comment
Share on other sites

Grattis bigblue! Skönt att du fått till det efter strulet med de andra pickupperna. Etna har jag inte hört men om den följer linjen efter Delos och Kleos så kan det inte bli annat än fantastiskt:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Quote

Det stämmer AlfaGTV - det blev en Etna som fick visa vad vinylskåpet skulle stå :D. Dock är den inte i samma prisklass utan dubbelt upp mot EMT-ti. 

Oopsidaisy! :blush Ja, det är mycket slantar för en förbrukningsprodukt men jag förstår prioriteringen också! Med tanke på hur bra Atlas presterar i bl.a. @Dynamik Harry anläggning så är jag övertygad om att även Etna levererar! 

Link to comment
Share on other sites

Visst är det mycket pengar. Men om det är dyrt är en annan fråga. Räknar man antal njutningsfulla timmar per krona så tycker jag att hifi står sig väldigt väl :). Om man räknar snålt så bör nålen hålla i 3-4000 timmar, om man som jag håller sig till huvudsakligen nya skivor. Det är 10 års spelande räknat på 7 timmar i veckan. Och om jag inte minns fel så har Lyra dessutom ett rebuild-program som innebär att man betalar runt 60% av nypriset för en ny PU när man lämnar in sin puppa för renovering. Kul att höra dina erfarenheter av Atlas. Hur uppfattade du den i Dynamik Harrys set up?

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, bigblue said:

Hur uppfattade du den i Dynamik Harrys set up?

Hmmm... Inte alls, skulle jag vilja påstå! :) Alltså, vinylen "försvinner" och man lyssnar utan restriktioner på "källan" i den mån det är möjligt. Det är den bästa vinylåtergivning jag hört och det mesta låter äkta och "verkligt". Verket i det fallet är en AMG Viella V12. Om man kan prata nackdelar öht så skulle det vara en något ökad känslighet för vinylbrus/knaster än vissa andra puppor.

Det kanske kommer på köpet med den ökade detaljåtergivningen som du själv beskrev tidigare? 

Link to comment
Share on other sites

Jag har lyssnat lite hos Bigblue på denna nya Lyra Etna. Bara att visa tummen upp och gratulera! Trots att den är oinspelad är den bra.  Kontroll och ordning och reda i hela ljudbilden samt en friskare och klarare presentation än Brinkmann EMT-ti är det första som slår mig. Det som troligen kommer att förbättras ytterligare är magin i musiken, det där som är svårt att ta på. Timbre, textur ,karaktärer i instrument mm. Lyra tycker jag personligen är som Nordost. Det passar mitt och jag tror Bigblues ljudideal. Snabba med bra tajming, klara och luftiga. Ju högre upp i hierarkin man kommer ökar kraften och storleken ffa i basområdet.

Jag vet inte om jag vågar låna en Lyra. De kan bli dyrt.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, bigblue said:

Jag tror att en Atlas hade varit pricken över i:et på din Balance. Och att låna kostar ju inget.... hrm. 

Utan tvekan. Antagligen är det så bra det kan bli. Men det lånet skall jag inte göra om jag inte är redo att hugga och det är jag inte nu.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Idag så fyller min Etna 50 timmar :D. Och det måste man ju fira. Resan fram till denna högtidsdag har inte varit speciellt dramatisk. Inga stora humörsvängningar som jag kunnat uppfatta. Den stora skillnaden som jag uppfattar det är att hon sträcker ut sig längre - både uppåt och nedåt i registren. VTA har höjts ett halvt varv och armen ligger nu helt vågrätt. En bra utgångspunkt för framtida experiment. 

58f37329ab337_Etna1.jpg.23c752633caad9a1b4b2b919a7fc833b.jpg

 

Men i väntan på det så tänkte jag att denna prinsessa skulle få ett ännu bättre underlag och har därför adderat ytterligare en sten under henne. Totalt har jag 26 kg Nero Assoluto under Bardon. För att möta den ökade belastningen så adderade jag ytterligare 2 st SD kuddar som har 7 kg per st som max vikt. Totalt är det alltså 6 kuddar som bär upp 41 kg. Men detta är bara ett stopp på vägen i väntan på "riktiga" kuddar som ska beställas efter påsk. 

Här fick jag förstklassig hjälp av calle_jr, som alla säkert vet besitter makalösa kunskaper i området. Tack!. Så nu har jag ett "special-recept" som har goda utsikter att lyfta nivån ytterligare från SD-kuddarna. 

58f376d4c77e2_Etna2.jpg.c0608349ac00f79f700e74bfca2127ff.jpg

Men vad blev det för resultat av att öka massan under skivspelaren? Makalöst! Ett lyft som, räknat per kr, hör till de bästa jag gjort i systemet. Det blev en ännu bättre spänst i basen som inte bara hörs utan också känns i kroppen när man spelar. Som om basen får ett stummare avstamp - vilket ger bättre textur och definition. Också uppåt blev det förändring. En känsla av "renhet" infann sig. Troligtvis resultatet av ökad separation och transientsnabbhet då vibrationerna minskats.

Jag ser med spänning fram emot vad som väntar med skräddarsydda kuddar...

Edited by bigblue
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, UffeZ said:

Som vanligt väldigt fina bilder.
Väldigt stilig skivspelare också :thumbsup:

Tack UffeZ. Jag har bara tillgång till en iPhone så jag får göra det mesta av dess kapacitet. Men det är ju, i mina ögon, ett tacksamt motiv. Och det underlättar ju :-). Det känns extra kul när man upptäcker att det finns mer att hämta ur den utrustning jag har. Fler kranar att öppna helt enkelt. Bara man hittar dem.

Att både Lyra Etna och Brinkmann Bardo hade mer att välljud att bjuda på är inget som jag är förvånad över. Jag tycker att jag kommit en bit på vägen men inbillar mig inte att jag kommit i närheten av deras fulla potentialer.  Däremot så hoppas jag att nyfikenhet, vunnen kunskap och delade erfarenheter ska ta mig en bit på vägen i alla fall. Oavsett vilket så är det en "åktur" som jag unnar alla. Just nu råder en symbios i systemet som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva i mitt egna lyssningsrum. Tackar därför högre hifi-makter för ynnesten och sänker ner Lyran för att njuta av nästa "resa"...

the-ben-webster-quintet-soulville-2lp-45rpm-200gr-analogue-productions-qrp-pressing-usa.jpg.530dfc42406100b0e77ab9898a99c0f9.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lite spännande att en extra sten kan göra stor skillnad . . man undrar ju vad den "magiska massan" skulle vara. . .skulle ytligare stenar göra det ännu bättre.

 

Känns som någon "sandwich" av olika material borde vara det bästa, är sten verkligen "dött" nog?

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag tror säkert att ytterligare en sten skulle putsa resultatet. Pratade med Apex som experimenterat friskt kring detta och nått grymma resultat. Han har landat i Stenskiva, HRS fötter, stenskiva, Sylomer kuddar och ytterligare stenskiva. Jag har inte möjligheten att bygga en dyklik "tårta" i dagsläget utan nöjer mig för tillfället med att konstatera att den ökade massan skapat positiva egenskaper i min set up. 

Det är möjligt att andra material skulle ge bättre resultat, t ex sandwich material som du nämner thli72. Orsaken till valet av Nero Assoluto är att det är den sten som tillverkaren själv anser vara mest fördelaktig. Jag har inte provat själv men vet andra som klistrat Bitumen på undersidan för att dämpa ev ringningar och resonanser. 

Nu har jag 6 kuddar under stenarna och jag upplever inte att det ringer när jag knackar i stenen. 

Det skulle vara intressant att höra om alla spelare är betjänta av att stå tungt och lagom dämpat. Eller handlar det främst om de som är "stumma" som t ex Brinkmanns spelare. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, bigblue said:

 Jag har inte provat själv men vet andra som klistrat Bitumen på undersidan för att dämpa ev ringningar och resonanser. 

 

Hade anläggningen nerplockad pga golvslipning i vardags-/lyssningsrummet och passade på att klistra fast bitumen under mina stenplattor som jag kör under elektroniken inklusive strömfördelaren Thor och N.O. QX4. Köpte på Biltema dessa bitumenplattor som tyvärr ramlade av vid första försöket med det "egna" klistret. Fick bättre fäste med lite monteringslim istället. http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Ljudisolering/Damppapp-Bitumen-2000021213/ Skulle jag välja idag skulle jag köra de plattor som är med smältlim, men måtten på de jag köpte var bättre anpassade till mina stenplattor. Under elektroniken mot stenplattorna kör jag Stillpoints och under stenplattorna mot hyllan Cerapuc. Under den större stenplattan som ASR:n står på har jag limmat en tunn plywood istället. Den är kanske 4 mm tjock och gav bättre dämpning än bitumenplattorna. Upplever alla stenplattor som stumma och  har fått ett mer naturligt och mer klart ljud tycker  jag. Det är som ringningen i stenplattorna tidigare, störde inom hörbara området. Bitumen respektive plywooden borde sänkt resonansfrekvensen en del.

När det gäller skivspelaren så står min Clearaudio, som är ofjädrad, på Evereststativet som också är stumt, med 80 kilo massiva rostfria stålcylindrar med hardwood i fem sektioner emellan. Upplever inte att jag har några resonansproblem i den stumma kopplingen. Under spikesen sitter underdelarna till tre stycken Cerapucer. Detta därför att jag har ett flytande parkettgolv av ca 15 mm kryssfaner med en 5 mm ek-slityta. Det golvet har en tendens att sjunga med, vilket märktes på högtalarna. Kör därför Cerapucer också under dessa och med en klar förbättring.

Som alla gånger när det gäller tweaks så får man nog testa sig fram till vad som ger bästa resultat. Kan ibland vara svårt att förutse resultatet. Som när jag satte N.O. Thoren på en stenplatta och med Cerapucer under så blev det en klar förbättring i hela systemet. Lite oväntat faktiskt.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Skulle vara intressant att få tag i en platta av det materialet som Wilson bygger sina högtalare i. . hårt som sten men klart mer dämpat.

Borde inte typ Corian skivor vara bra? Eller varför inte en tjock Aluminium skiva, vatten skuren i exakt storlek

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle gissa att en av anledningarna till att man inte ser aluminium och corian som underlag är dessa är dyrare än en sten som du kan få kring en tusenlapp. Detta i kombination med att få har erfarenhet av vad som sker när man ställer material Z under skivspelare X med dämpkuddar Y. Det blir alltså till att prova sig fram.

thli72, har du tid och möjlighet att testa så tror jag säkert att det är många, inkl mig själv, som är nyfikna på resultatet. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jovisst är det dyrare. . men när man ser fötter för +10k o spelare för hundratals tusen är det ändå en liten summa i sammanhanget.

Det dyra blir att prova sig fram..allt från solida stenar till självjusterande Lab bord finns ju. . . .vad som funkar bäst, tja säg det ;)

Nått jag skulle vilja testa är att fylla tre rör med fin sand..längst upp i dessa rör lägger man en hockeypuck. . på dessa puckar en Corianskiva eller en sandwich av dubbla skvor med dämpmaterial emellan

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, bigblue said:

Ja, jag tror säkert att ytterligare en sten skulle putsa resultatet. Pratade med Apex som experimenterat friskt kring detta och nått grymma resultat. Han har landat i Stenskiva, HRS fötter, stenskiva, Sylomer kuddar och ytterligare stenskiva. Jag har inte möjligheten att bygga en dyklik "tårta" i dagsläget utan nöjer mig för tillfället med att konstatera att den ökade massan skapat positiva egenskaper i min set up. 

Det är möjligt att andra material skulle ge bättre resultat, t ex sandwich material som du nämner thli72. Orsaken till valet av Nero Assoluto är att det är den sten som tillverkaren själv anser vara mest fördelaktig. Jag har inte provat själv men vet andra som klistrat Bitumen på undersidan för att dämpa ev ringningar och resonanser. 

Nu har jag 6 kuddar under stenarna och jag upplever inte att det ringer när jag knackar i stenen. 

Det skulle vara intressant att höra om alla spelare är betjänta av att stå tungt och lagom dämpat. Eller handlar det främst om de som är "stumma" som t ex Brinkmanns spelare. 

Avid diva har stumm koppling. Men det fungerade inte med sten under det lät inte bra.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, thli72 said:

Jovisst är det dyrare. . men när man ser fötter för +10k o spelare för hundratals tusen är det ändå en liten summa i sammanhanget.

Det dyra blir att prova sig fram..allt från solida stenar till självjusterande Lab bord finns ju. . . .vad som funkar bäst, tja säg det ;)

Nått jag skulle vilja testa är att fylla tre rör med fin sand..längst upp i dessa rör lägger man en hockeypuck. . på dessa puckar en Corianskiva eller en sandwich av dubbla skvor med dämpmaterial emellan

Jag har byggt plattformar i corian under mina Slutsteg som fungerar riktigt bra. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...